MNB
MNB - 2

Hírek

A szombathelyi Magyar Lászlóra emlékeztek születésének 200. évfordulóján

2018. december 17., 15:03

Tengerészként bejárta a Karib-tenger vidékét, expedíciókat szervezett Afrikába, számos felfedezést tett a Kongó folyó környékén, és néprajzi kutatások is fűződnek a nevéhez.

A szombathelyi Magyar Lászlóra emlékeztek születésének 200. évfordulóján

Egy 2012-es expedíció képei fogadták az egyetemen annak a tudományos konferenciának a résztvevőit, amelyen a 200 éve Szombathelyen született Magyar László Afrika-kutató emlékét idézték fel.

Németh István - rektorhelyettes, ELTE Savaria Egyetemi Központ
“Nem kapott akkora hangsúlyt az ő ismerete és tanítása itt, nálunk, legalábbis az én időmben még, mint amekkora ismertsége van az ország határain kívül. Megint van egy olyan magyarunk, aki jobban ismert az ország határain kívül, mint Magyarországon. De ezen lehet változtatni, és ezt szerettük volna megtenni.”

Köszöntőt mondott Harangozó Bertalan kormánymegbízott, és Puskás Tivadar szombathelyi polgármester is. A kétnapos rendezvény gazdag programot kínált az érdeklődőknek.

Rákóczi István - tanszékvezető, ELTE Bölcsészettudományi Kar
“Jobbára történészek, néprajzosok, de a mineralógia, az éghajlattan-kutatás és egyáltalán a filológiától kezdve rengeteg humán tudomány újra megpróbálja értelmezni azt az életművet, amely egy remek alkalom mindig egy évforduló ehhez, és amely megpróbálja most abba az igazi fókuszba elhelyezni, és a nemzetközi afrikanisztika főáramában is meghatározni a helyét.”

Kiderült, hogy bár a tudományos élet színe-java megmozdult a Magyar László bicentenáriumi emlékévben, a társadalom nagy részének kevés információja van a neves Afrika-kutatóról.

Gulyás András - ny. nagykövet, elnök, Magyar László Emlékbizottság
“Van tennivalónk annak érdekében, hogy jobban megismerjék, itt Szombathelyen, ahol született. De voltak megemlékezések Dunaföldváron, ahol apai nagyszüleinél iskoláit végezte, vagy Öttömösön, ahol életének egy részében élt.”

Az eseményt megtisztelte jelenlétével az angolai nagykövetség harmadik titkára is, aki fontosnak tartja Magyar László emlékének ápolását - erre hívta fel a konferencia résztvevőinek figyelmét.