Hírek

A szeptember elsejei határzárás után hamarosan újabb határátkelő nyílik meg Vas megyében

2020. szeptember 11., 20:28

Az utazási korlátozások bevezetése a határtérségben élők munkába járását is megnehezítette, ezért kérték az országgyűlési képviselőn keresztül a hatóságoktól a könnyítést. A szigorítások bevezetésekor a megye osztrák határszakaszán csak Rábafüzes, Bucsu és Kőszeg maradt nyitva, a kisebb átlépési pontokat lezárták.

A szeptember elsejei határzárás után hamarosan újabb határátkelő nyílik meg Vas megyében

Pornóapáti központjában tábla jelzi, hogy a településen két határátkelő is van. Mindkettőt lezárták az utazási korlátozások bevezetésekor. Az intézkedés a falu és a környéken élők hétköznapjait is megnehezítette, ezért petícióban fordultak segítségért az országgyűlési képviselőjükhöz.

Hende Csaba – országgyűlési képviselő
„Ennek alapján és a korábban hozzám eljuttatott kérés alapján a kormányhoz folyamodtam a Szentpéterfa-Eberau határátkelő megnyitásáért is. Ezt a kérésünket a kormány már a múlt héten teljesítette. Kértem azt, hogy nyíljon meg a Pornóapáti-Bildein, magyar nevén Beled közötti határátkelő is.”

Erről a belügyminiszter dönt majd, de Hende Csaba szerint napokon belül megnyílhat ez a határátkelő is.

Fülöp Orsolya – polgármester, Pornóapáti
„Ez nagyon fontos volt a falu lakóinak. Egyrészt a munkába járáshoz, mert nagyon sokan dolgoznak kint Ausztriában, másrészt a háziorvosunk Szentpéterfán lakik, emiatt hetente 3-szor a rendelésre körbe 40 km-rel többet kell neki utazni.”

Az utat most még hatalmas betontömb zárja le a közlekedők elől. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón a belügyminiszter-helyettes szólt arról, hogy az utazási korlátozás fontos eszköze a vírusterjedés lassításának, az idősek és az iskolások biztonsága mellett a gazdaság működőképességének fenntartása is fontos feladat. Szeptember elsején Magyarországon a schengeni belső határokon csak 29 átkelő maradt nyitva.

Kontrát Károly – miniszterhelyettes, Belügyminisztérium
„Azóta 21 schengeni határon belüli határátkelőt nyitottuk meg, tehát összesen 50 van nyitva, a külső határon pedig 37 határátkelő működik. Ma azért jöttünk ide, hogy meghallgassuk a határövezetben élők véleményét is. Ott ahol most még esetleg nincs nyitva a határ, hogy érinti ez őket.”

A térség polgármesterei a sajtótájékoztató előtt fórumon találkoztak a Belügyminisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselőivel.