Hírek

A Szent Márton kútszobor tervei

2016. október 20., 17:29

Nemrég zárt be az a kiállítás a levéltárban, amely Szent Márton nyomait vette sorra. Egy tabló a Szent Márton-templom előtti szobor felállításának előzményeivel, a szobortervek bemutatásával foglalkozott.

A Szent Márton kútszobor tervei

A közkútként is használt Szent Márton-kút állapota a 20. század elejére igencsak leromlott. A környezete sokak szemét bántotta, a rendbetételét sürgették.

Mayer László - levéltáros, Vas Megyei Levéltár
“Ennek egyik jó alkalma volt az 1938-as év, hiszen ez egyrészt Szent István halálához, az eukarisztikus kongresszushoz, illetve a domonkosok betelepítésének 1600-as évfordulójához kapcsolódóan kiemelt eseménye lett Szombathely városának, amely többfordulós szoborpályázat alapján egy ismert, Szombathelyhez, illetve a vármegyéhez is kapcsolható művészt bízott meg ennek a szobornak az elkészítésével. Ő volt Rumi Rajki István, és a klasszikus köpenymegosztó jelenet helyett egy, a szombathelyi hagyományban napjainkig is élő jelenetet kívánt megalkotni, ez pedig a Szent Márton megkereszteli édesanyját. És ez az 1938-ban ünnepélyesen is felavatott szobor napjainkban is a Via Sancti Martini út egyik jellegzetes találkozási pontja.”