Hírek

A székesegyház tablón és könyvben

2017. február 15., 20:25

A székesegyház tornyainak kiállítóterében negyven tabló mutatja majd be Magyarország harmadik legnagyobb templomának történetét, sorolja az itt szolgálókat, hírt ad az emlékeztes eseményekről. A tárlat anyagát tartalmazza az a kiadvány, amit a szerzők szerdán mutattak be az érdeklődőknek.

A székesegyház tablón és könyvben

Szombathely első püspöke, Szily János 1791-ben tette le a nagytemplom alapkövét. Az építéstől napjainkig ad számot a Sarlós Boldogasszony-székesegyház történetéről a kiadvány, de felidézi például azt is, hogy az alapozáshoz felhasználták a hajdan a helyén magasodó vár templomának köveit.

Kiss Gábor - régész
“Ez a középkori épület, amit többszörösen kibővítettek, kicsi volt az akkori igényeknek, Szily püspök igényeinek, és ezért kezdte ezt a ma álló székesegyházat építeni.”

A város arculatának meghatározó eleme a székesegyház, amihez az itt élőknek számos emléke kötődik - mondta Puskás Tivadar polgármester. Majd a szerkesztő idéztett a gazdagon illusztrált kiadvány fejezeteiből.  

Lendvai Rezső - szerkesztő
“A pincétől, a kriptától a toronyig végigjárjuk azokat a területeket, ahol ennek a székesegyháznak a titkai vannak.”

A tervező, Hefele Menyhért vázlatai, az építés későbbi fázisai, majd a bombázás utáni újjápítés részletei is helyet kaptak a kiadványban. A történeti áttekintés mellett az egyházmegye püspökeiről, plébánosairól, az épület művészeti értékeiről vagy éppen az orgonákról és a toronyórákról is tájékozódhat az olvasó.

Széll Kálmán - tiszteletbeli egyházközségi elnök
“Amikor egy ilyen múlttal foglalkozó kiadvány a kezembe kerül, az jut eszembe, mint amikor egy herendi korsó összetörik, ezer darabra törik, és ezt az ezer darabot össze kell szedni, össze kell ragasztani. Ez tulajdonképpen a múltnak a felkutatása.”

Turisztikai céllal, a székesegyházban található bombázási emlékhely látogatóinak kérésére készült el  a füzet, amit szintén most vehettek először kezükbe az érdeklődők.

Koltay Ferenc - szerkesztő
“Akik emlékeztek és átélték ezt a tragédiát, az ő gondolataikat tartalmazza, illetve tartalmazza, hogy mi látható a kiállításban. Bemutatjuk, azt is, ahova nem jut el mindig a látogató.”

A bemutatón szó esett arról is, hogy a székesegyház teljes felújítása a végéhez közeledik. Eredeti pompájának teljes helyreállításához azonban szükséges még számos díszítés, leginkább a mennyezeti freskók pótlása.