Hírek

A Salemi boszorkányok a Weöres Sándor Színházban Alföldi Róbert rendezésében

2018. május 11., 16:37

Pénteken este premier: első alkalommal mutatják be a Salemi boszorkányok című Arthur Miller-drámát a Weöres Sándor Színházban. A darab rendezője Alföldi Róbert. A történelmi ihletettségű történet 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

A Salemi boszorkányok a Weöres Sándor Színházban Alföldi Róbert rendezésében

A salemi boszorkányperekről a történelemkönyvek is megemlékeznek: a 17. század végén, az amerikai Salemben fiatal lányok vádoltak meg embereket azzal, hogy az ördöggel cimborálnak. A bigott vallási normákon nevelkedett kisvárosi lakosság vakon hitt a vádaknak - Arthur Miller drámájában is.

“Aki vádaskodik, az mindjárt szent? Tudom én, mi pusztít itt Salemben! A bosszúállás! Mi salemiek ugyanazok vagyunk, mint ezelőtt! Ezek a rohadtak kezükbe kaparintották a törvény kulcsát, és most a bosszú írja a törvényt!”

Ezt mondja a szintén megvádolt John Proktor, akinek viszonya volt a lányok vezéralakjával, Abigail Williamssel. Csakhogy szakított a lánnyal, aki bosszúból őt és feleségét is boszorkánysággal vádolja meg. Eredetileg csak önvédelemből hazudozott az erdőben meztelenül táncoló, szellemet idéző baráti társaság - nehogy ők kerüljenek bajba.

Fekete Linda - színművész
“Általában azt szokták gondolni az Abigailről, hogy ő egy ilyen vérmes, nagyon gonosz, elrabolta a lelkét az ördög, egy romlott lélek. És Alföldinek az volt az ötlete, hogy ő nem ezt szeretné, hanem egyszerűen a sors alakítja így.”

Később csak sodródtak az eseményekkel a lányok, egyre nagyobb bajt okozva. Ők barátnők, és túl akarják élni azt a helyzetet, amibe belekeveredtek. Mary Warren, Proctor szolgálója az egyetlen közülük, akiben megszólal a lelkiismeret.

Hartai Petra - színművész
“Ő van abban a helyzetben, hogy mindkét oldalon áll: ugye valahová tartozik, a lányokhoz tartozik, Abigailhez tartozik, de később ő is rájön arra hogy ez hisztéria, komoly tétek jönnek be, majdnem felakasztanak embereket, elviszik az ő gazdaasszonyát, ráébresztik arra, hogy nem érdemes tovább csinálni ezt a hazugságot.”

A felismerés tettekhez és a bírósághoz vezet, de a többi lány nem hagyja annyiban a dolgot, így többször fordul a történet a végkifejlet irányába. Az egyházi bírák közül egyedül Hayle tiszteletes akar rendes tárgyalást, ő mindvégig próbál a tisztesség útján maradni.

“Nagyméltóságú bíró uram, követelem, hogy a Proctor a vallomását ügyvéd által vezethesse elő! - Tiszteletes uramat én nagy tudású embernek tartom, de ez a mai kicsinyhitűsége zavarba ejt!”

A darab díszlet- és jelmeztervezője Kálmán Eszter, aki  jövőre kilép a nemzetközi porondra is. A Végtelen dűnék című installációval, négy társával közösen mutatkozik be a szakmai közönségnek Prágában, a négyévente megrendezett nemzetközi színházi kiállításon.