MNB - 2
MNB

Hírek

A Romkert, mint közösségi tér

2016. augusztus 24., 13:01

Szombathely civil szervezetekkel és gazdasági szereplőkkel összefogva kulturális és közösségi tereinek megújítását tervezi egy európai uniós pályázat keretein belül. Az egyik lehetséges helyszín a Romkert, melynek közösségi térré való alakításának lehetőségeiről kerekasztal beszélgetést tartottak az Iseumban.

A Romkert, mint közösségi tér

Több fórumot tartanak a városban a közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések pályázat stratégiájának megalkotásához. Ennek célja, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg a közeljövőben Szombathelyen, ami a helyi társadalom érdeklődésére tarthat számot. Ennek egyik lehetséges helyszíne a Romkert.

Vasáros Zsolt - építészmérnök, BME
"Mindenfajta túlzás nélkül tudok mondani, hogy itt Szombathelyen ez egy nagyon komoly érték, tehát építész szemmel nézve ilyen gazdagságban és ilyen sokrétűségben ennyi fontos kornak a lenyomata talán nem is lelhető fel."

A fórum résztvevői arra keresték a választ, hogyan lehet  a Romkert értékeinek múzeumi környezetben történő bemutatását összehangolni a terület közösségi térként való hasznosításával.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"A Romkertben az ember megint egy klasszikus múzeumot álmodik meg egy klasszikus kiállítással, valószínüleg, hogy a látogatókat ez már elfárasztja és nem fogja őket annyira érdekelni, ezért pontosan ide kellene egy olyan közösségi akció-rendezvényeket kitalálni, ami behozza ide az embereket, ami egy más szemszögből mutatja be az egész római kort és főleg az ókeresztény kort, amihez a romkert története köthető."

Az itt felmerült ötletek lehetséges elemeit képezik majd annak a stratégiának, mely egy másfél milliárd forintos európai uniós pályázat keretein belül közösségi fejlesztéseket tervez Szombathelyen.

Polgár Tibor - stratégiai igazgató, Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft.
"Ez a stratégia készülőben van, tehát ez a fórum is ehhez gyűjt ötleteket, inputokat, mindenféle ötletet próbálunk összegyűjteni, ami ebbe a stratégiába illeszkedhet és a helyi akciócsoport, melynek a vezetője a város fogja eldönteni, hogy milyen kulcsprojektek kerülnek nevesítésre."

A pályázatot a helyi akciócsoport októberben tervezi beadni, pozitív döntés esetén a következő 4 évben az egyeztetések során kialakuló stratégia mentén valósulnak meg a kulturális-közösségi fejlesztések.