Hírek

A Rohonci tragédia 1945

2019. május 10., 16:08

A szembenézés és a számvetés mellett a további feladatokat is kijelölték a kutatók az 1945-ös rohonci tragédiáról rendezett  kétnapos konferencián. A Szombathelyi Zsidó Hitközség és a burgenlandi REFUGIUS Egyesület meghívására magyar és osztrák kutatók összegezték a megyeházán, mit lehet tudni a zsidó munkaszolgálatosok meggyilkolásáról és tömegsírjukról.

A Rohonci tragédia 1945

Ma már mementó és szabadtéri múzeum Rohoncon az egykori Keresztpajta, az 1945-ös vérengzés feltételezett helyszíne. Mintegy 200 legyengült, védtelen munkaszolgálatost mészároltak itt le a háború végefelé a Batthyány-kastélyban mulatozó SS-ek és náci párttagok - egyetlen éjszaka alatt.  

Vadász Gábor
Az édesanyám már ‘45 nyarán megtudta azt, hogy az apámékat Rohoncon ölték meg. Ugye az apám és az ikertestvére Kőszegről került Rohoncra, mint beteg munkaszolgálatos. 01:01

A tömeggyilkosság körülményei máig tisztázatlanok és az áldozatok nyughelyét sem sikerült még megtalálni. A megyeházán rendezett konferencián Puskás Tivadar polgármester, Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke és Székely János megyéspüspök is üdvözölte a magyar és osztrák előadókat. Kutatásaikat nehezítette, hogy az esetnek nem volt túlélője, az esetleges szemtanúkat később megölték, hiányosak a fennmaradt dokumentumok és a rohonciak is hallgatnak, csaknem 75 éve.

Kovács Éva akadémiai programigazgató, Wiesenthal Intézet, Bécs
Igazából egy kettős hallgatásról is van itt szó, tehát nemcsak a magyar zsidók, kényszermunkások kivégzése az, amit el kell hallgatni, hanem azt is el kell hallgatni, hogy kiknek a házaiban laknak most, és kiknek a szekrényéből öltözködnek és kiknek a vagyonára tették rá a kezüket. 55:37

A konferencián elhangzott: ellenőrizni kell a visszaemlékezések hitelességét, és ki kell terjeszteni a kutatásokat a Drávától Pozsonyig tartó védelmi vonal teljes hosszára, ahol a háború végén a munkaszolgálatosokat sáncásásra kényszerítették.

Szita Szabolcs történész
Kell levéltári kutatás Magyarországon, kell Ausztriában, kell Szlovákiában, de azt is mondhatom, hogy kell Moszkvában is. Mert nem ismerjük az orosz adatokat, és itt a szovjet hadsereg ment végig és ők tárták föl először a rohonci sírt, mint ahogy másokat is.59:32

A rohonci áldozatok többségében budapesti zsidók voltak, akiket korábban a kőszegi táborokban dolgoztattak embertelen körülmények között. A város melletti Guba-hegyen már évekkel ezelőtt megtalálták a tömegsírokat. Szeretnék, ha jövőre, a tragédia 75. évfordulójára elkészülne az ide tervezett emlékpark és Rohonccal közös megemlékezést tarthatnának.