Hírek

A rézkorral ismerkedhettek meg közelebbről az idei régésztábor résztvevői

2016. június 24., 17:16

A Vasi Múzeumbarát Egylet és a Savaria Múzeum 14. alkalommal hirdette meg a tábort, amelyre 38-an jelentkeztek. Kőeszközöket, kerámiaedényeket készíthettek, és az őskori építészetbe is bepillanthattak a gyerekek.

A rézkorral ismerkedhettek meg közelebbről az idei régésztábor résztvevői

"Szalmával kevert agyagból nagy sárgombócokat formáztak, és a gerendaközöket kirakhatták vele."

A házépítés és falazás régi módszerét ismerhették meg a gyerekek a régésztábor második napján a Vasi Skanzenben. A szalmával kevert agyagot a legbátrabbak meg is taposhatták, éppúgy, ahogy őseink tették.

“Fordulni, menni rajt!”

Ezt az évezredekkel ezelőtt használatos módszert még száz éve is alkalmazták a népi építészetben.

Balassa Bence
"Furcsa érzés, de régen ezzel építették a házakat, meg kell tapasztalnunk nekünk is, hogy régebben a parasztemberek hogyan éltek."

5-8. osztályos, történelem iránt érdeklődő diákokat várnak a régésztáborba évről évre. Szombathelyről és a környékről, de megyén kívülről is jelentkeztek.

Tóth Kálmán - titkár, Vasi Múzeumbarát Egylet
"Az idén az újkőkort és a rézkort választottuk. Kicsit nehéz, mert aki törioktatással foglalkozik vagy tanulja, tudja, hogy ez néhány sor, vagy apróbetűs rész a könyvekben. Mi mélyebb ismereteket szertnénk a gyerekeknek, megtapasztalható, élményszerű ismereteket, ami meghatározó az emberiség történetében."

"Csak az erejüket próbálják össze. Kötélhúzás, csak így tolják egymást, és nem húzzák."

A gyerekek három csoportban, egymást váltva vehettek részt az egyes foglalkozásokon. Például állatcsontokkal ismerkedhettek, megtudhatták, hogyan küzdenek egymással a szarvasok.

Polgár Ádám Rudolf
"Én nem tudok jól olvasni, és így legalább játékosan tanulok a régi korokról. Meg egy csomó új dolgot is tanulhatok."

Őskori sarlót is készítettek: a fa nyelet előbb lekérgezték, kivájták a pattintott pengék helyét, végül beillesztették azokat. Később a múzeumi látványtár udvarán lévő kis gabonatáblában ki is próbálhatták vele az aratást. Az egyhetes tábor pénteken ért véget.