Hírek

A Nyolc nő bemutatójára készülnek a Weöres Sándor Színház művészei

2016. február 09., 16:34

A történet tipikus krimi, a torz karakterekben és a helyzetkomikumokban saját emberi gyarlóságainkat is felismerhetjük.

A Nyolc nő bemutatójára készülnek a Weöres Sándor Színház művészei

Egy francia kisváros közelében, egy ódon, magányos udvarházban játszódik a történet. Itt él Marcel, az iparmágnás feleségével, anyósával, sógornőjével, lányaival, a szakácsnővel és a szobalánnyal - csupa nő, akik szorosan függnek tőle.

"Az úr meghalt."

A ház urát azonban váratlanul holtan találják a szobájában, valaki késsel hátba szúrta. A telefon nem működik, az egyetlen használható kocsi lerobban, a kaput lelakatolják. Így, a külvilágtól elzártan a nyolc nő egymás között keresi a gyilkost. Közben kiderül, mindenkinek van takargatnivalója.

Göttinger Pál - rendező
"Olyan nyolc nőről van szó, akik egészen végletes függésben vannak egy férfitől, és ezen keresztül a saját élethazugságaink, saját vacakságaink, kicsinységeink öltenek bennük testet. S amint eltűnik a kulcsszereplő a képletből, ők rommá omlanak."

"Láttam, hogy a konyhában ég a villany. Csengetett, teát kért, megfőztem."

A kacér szobalány, a magányos vénkisasszony, a megesett lány, a hűtlen feleség, a szerencsejáték-függő szakácsnő - mindannyian különböző karakterek, de egyformán képmutatóak. A romlottságot, a kilátástalanságot szimbolizálja a groteszk megejelenés: a jelmezek, a mozgás és a smink. A hazugságokról lehull a lepel, a végkifejletben lévő csavar kulcsfigurája pedig a fiatalabb lány, Cathrine.

Sodró Eliza - színésznő
"Énnekem ő az apukám, nyilván nagyon mélyen érint. Egy apa-lánya kapcsolatot próbálok benne - amennyire tudok - végigvinni."

Robert Thomas francia kortárs szerző műve szórakoztat és egyben elgondolkodtat: kiderül, mennyire kétségbeeshet az ember, ha zsákutcába kerül az élete és magára marad. A Nyolc nő bemutatója pénteken 19 órakor kezdődik a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán.