Hírek

A nyári hónapok tovább javítanak a munkanélküliségi mutatókon

2017. augusztus 17., 17:38

Szezonális tevékenységek és diákmunka növeli az elhelyezkedők számát. Az év többi részében sem rossz a helyzet: Vas megye tartja dobogós helyét országos viszonylatban.

A nyári hónapok tovább javítanak a munkanélküliségi mutatókon

Továbbra is alacsony a munkanélküliség a térségben: Vas megye tartja kedvező - országos viszonylatban harmadik - helyét. Az álláskeresési ráta átlagosan 3,3 százalék körül mozog, ami körülbelül négyezer nyilvántartott személyt jelent a munkaerőpiacon. Ez a szám a nyári hónapokban alacsonyabb.

Harangozóné Vigh Ilona - főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
“A január-februári időszakot leszámítva, mert ugye márciustól indulnak a szezonális munkavégzések, egy folyamatosan pörgő, megfelelő nagyságrendű munkaerő-kereslet jelentkezik a cégek részéről. A GDP-előállítás szempontjából a megyében az ipari terület nagyon jelentős. A GDP-nek 46 százalékát állítja elő ez a terület, ez a szektor.”

Fontos ágazat még az ipar mellett a szolgáltatás, amely a GDP 25 százalékát teszi ki Vas megyében. A keresett szakmák ezeknek megfelelően alakulnak: hiány van ácsból, asztalosból, autószerelőből, műszerészből, gépi forgácsolóból, kárpitosból, női szabóból, szociális gondozóból és villanyszerelőből. Az ipari szektort a gépipar uralja, ahol az utóbbi időben a fizetések is javultak. A vállalatok így próbálják helyben tartani a dolgozókat.

Harangozóné Vigh Ilona - főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
“Jelentős volt a béremelkedés ebben a szektorban a 2013, 2014, 2015-höz képest, azonban az országos átlagnál még mindig alacsonyabb a Vas megyei átlagkereset, ezen még van mit változtatni. Ausztria szomszédsága kedvezőtlenül hat a megye gazdaságára, hiszen az osztrák fizetések azért magasabbak, mint a megye néhány nagyvállalatánál lévő fizetések, és ez nagy vonzerőt jelent a magyar munkavállalók részére.”

A nyári időszak speciális: ilyenkor a diákmunkásokkal is számolhatnak a cégek. Ők idén júliusban és augusztusban ideiglenesen mintegy négyszáz fővel emelték a munkavállalói létszámot.