MNB - 2
MNB

Hírek

A NŐ a központi témája az idei Bartók Fesztiválnak

2016. június 27., 17:18

A komolyzene olyan kiemelkedő alakjaival találkozhat a közönség, mint Kovács Zoltán karnagy, zongoraművész, Komlósi Ildikó operaénekes, vagy Kokas Katalin hegedűművész. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

A NŐ a központi témája az idei Bartók Fesztiválnak

Bartók Szonatina című művét zongorázta Kóta Zsigmond, a szeminárium korábbi nagydíjasa. Így hangolódtak a sajtótájékoztató résztvevői az idei komolyzenei fesztiválra. Zenei élmények egész sorát nyújtja az idei nyár is Szombathelyen - fogalmazott Puskás Tivadar polgármester, aki felidézte a Bartók-fesztiválok történetét is.

Puskás Tivadar - polgármester
"Bartók Fesztivál és szeminárium 1967-ben indult Budapesten, aztán 77-től Szombathelyen is elkezdődött."

Hatvan éve mutatták be Bartók Béla Két portré című művét, melyet a Geyer Stefi iránti beteljesületlen szerelme ihletett. Az évforduló kapcsán a Nő a fesztivál központi témája.

Szamosi Szabolcs - ügyvezető igazgató, Filmharmónia Magyarország
"Az Ideális és a Torz a mű két tétele, amit Kelemen Barnabás szólójával hallhatunk majd a fesztiválon, és úgy gondolom, hogy ma Magyarország legnagyobb tudósa, értője és művelője, Kocsis Zoltán vezényli majd a szimfonikus zenekart ezen a nyitókoncerten."  

A július 9-i nyitókoncerten elhangzik a Két portré és a 3. zongoraverseny is, amit Bartók a második feleségének írt. A többi napon a Kokas Katalin-Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár fellépését, Komlósi Ildikó Kossuth-díjas énekművész koncertjét és a Hekabé című táncjátékot láthatja a közönség.

A fesztivállal együtt zajló szemináriumra 18 országból érkeznek résztvevők. Zeneszerzés, hegedű, karmesteri és opera mesterkurzust szerveznek. A zárókoncerten a 12 karmesternövendék vezényel majd.

Kiss Barna - igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
"Azok a darabok, amik a kurzuson szerepelnek a Bartók brácsaverseny kivételével repertoár darabok, hiszen Sztavinszkij Tűzmadűr-szvitjét és a kiállítás képeit is nem egy alkalommal játszotta el a zenekar a koncertközönségnek. A mi feladatuk nem az, hogy eljátsszuk, hanem hogy úgy játsszuk el, ahogy mutatják. Ebből a visszatükrözésből ők nagyon sok dolgot megtanulhatnak."

Lesz népzenei koncert és táncház a Góbé együttessel, jazz-est, valamint gyermekprogram a Szolnoki Bartók Béla kamarakórussal. A fesztivál július 16-án zárul.