MNB
MNB - 2

Hírek

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújulhat a vépi Erdődy-kastély

2015. március 03., 16:15

A tervek szerint a külső-belső rekonstrukció mellett új kulturális szolgáltatásokkal is bővül majd az épület. Ez a környék, köztük Szombathely turisztikai forgalmára is jó hatással lehet.

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújulhat a vépi Erdődy-kastély

Omladozó vakolat, betört ablaküvegek, hiányzó cserepek, bokáig érő fű – ilyen állapotban van az egykor szebb napokat látott vépi Erdődy-kastély. Építésének pontos története nem ismert, az idők során többször átépítették és gazdát cserélt. Az Erdődyek tulajdonába 1946-ba került, mintegy öt és fél évszázadon keresztül birtokolta a család, majd 1945-ben államsították. Az épület hosszú ideje üresen áll, természetvédelmi területként nyilvántartottt 15 hektáros parkja is lepusztult. A Nemzeti Kastélyprogram keretében három vasi, köztük a vépi kastély újulhat meg. A helyiek abban bíznak, hogy több környékbeli várhoz hasonlóan a 6 ezer négyzetméteres, 80 helyiségből álló épület turisztikai látványosság lehet. A szomszédos kollégium szállodaként is üzemel, de az év nagy részében kihasználatlan marad.

Hollósi Éva – igazgató, Vépi Szakképző Iskola
„Ez idáig inkább csak a nyári időszakban érkeztek szállóvendégek, és érdeklődés lenne, ha lenne valami olyan plusz program, amit itt meg tudnak nézni az ideérkezők.”

Szombathely közelmúltban elkészült turisztikai kerékpáros úthálózata érinti a vépi kastélyt. A szervezők abban bíznak, hogy a városba is több látogató érkezhet, ha van elég látnivaló a környéken.

Kocza Tibor – alpolgármester, Szombathely
„Szombathely központtal öt különböző irányba vezet-egy hatvan, hetven, nyolcvan kilométeres túrát. Az egyik irány éppen ez a Sárvár, Vép irány. Ha megújulnak, megszépülnek ezek a műemlékek, műemlék jellegű épületek, minden bizonnyal vonzani fogják a kerékpáros turistákat is.”

A beruházásoknak köszönhetően a külső és belső rekonstrukció mellett új kulturális szolgáltatásokkal is bővülhetnek az épületek. A program végleges koncepcióját, ütemezését, valamint a megvalósításhoz szükséges intézkedéseket bemutató részletes tervezetét március végéig tárgyalja meg a kormány.