MNB
MNB - 2

Hírek

A németet javasolja első idegen nyelvnek általános iskolában a kormány

2013. január 08., 17:58

A 2012-2018 közötti időszakra vonatkozó nyelvstratégiai dokumentum az általános iskolától a felsőoktatásig vizsgálja az idegen nyelv oktatásának feltételeit és fogalmaz meg az célokat.Hazánkban kevesen beszélnek idegen nyelveket, ezen szeretne változtatni  a kormány. Emellett cél az is, hogy a köz-illetve felsőoktatásból megfelelő nyelvtudással rendelkező diákok kerüljenek ki.

A németet javasolja első idegen nyelvnek általános iskolában a kormány

Angol óra a Zrínyi-iskola 7. osztályában. A diákok egy része ebben az évben kedzett németet is tanulni.

Mákos Rebeka
Volt olyan, hogy angolul beszéltem amikor elutaztunk, a németet még annyira nem. Azt is azért igyekszem beszélgetni az emberekkel. szerintem a német sokkal jobb nyelv, mint az angol.

Németh Gábor
Az angolt jobban szeretem, mint a németet és könnyebben is megy, azt tanulom már hét éve. A németet most kezdtük. Nyaraláskor is a németet meg sem próbáltam, angolul beszélgettünk.

A 2012-2018-ra vonatkozó kormányzati nyelvstratégia általános iskolában a német javasolja első idegen nyelvként. Azért, mert a nyelvtana összetettebb, több idő kell az elsajátításához.
Ugyanakkor az iskoláknak a szülők igényeit is figyelembe kell venniük. A Zrínyiben az a tapasztalat, hogy csak kevesen választják a németet.

Kiss Gábor, igazgató - Zrínyi Ilona Általános Iskola
Az angol óvodai megjelenésével párhuzamosan, ahogy felértek ezek a csoportok, a beiskolázandó első osztályosok az angol nyelvet választották. Ez az arány a 80-20%-ot is elérte, a német nyelv rovására.

Angolóra a gépipariban. Az informatikusok angolt, a gépészek inkább németet tanulnak. Itt emelt óraszámban oktatják az idegen nyelveket. A kormányzati stratégia célja az is, hogy szakközépiskolában a diákok egy nyelvet legalább alapszinten elsajátítsanak. A továbbtanulásnál és a munkavállalásnál viszont ennél alaposabban nyelvismeretet követelnek. Éppen ezért a gépiparis diákok egy része emelt szintű nyelvi felkészítésre jár.

Tóth Gábor, tagintézményvezető - SZMSZKI Gépipari Szakközépiskola
Ezt úgy kell érteni, hogy 11-12. évfolyamon 120-120 az összes tanulólétszám. Ezt olyan szándékkal, hogy akár nyelvvizsgázni szeretne az adott idegen nyelvből, akár emelt szintű érettségit tenne.

Ennek a szombathelyi munkaerőkölcsönző cégnek a tapasztalatai szerint  fontos, hogy a munkát keresők gyakorlati nyelvtudással rendelkezzenek.

Horváth Dániel, HR területi vezető , WH Consulting
Azokat amiket piacon vett nyelvvizsgával nem nagyon tudnak mit kezdeni a potenciális álláskeresők. Mert behívják őket egy interjúra és ott kapásból kiderül, hogy  ők nem beszélik olyan szinten a nyelvet mit amiről papírjuk van. Így nem tudnak elhelyezkedni vagy nem tudnak olyan hosszú ideig dolgozni.

Egy felmérés szerint hazánkban csak minden harmadik ember tanult vagy beszél egy idegen nyelvet. Ezzel az unióban az utolsó helyen állunk.