Hírek

A napokban kezdődik a tetőfelújítás a református templomban

2012. október 25., 17:20

Az épület folyamtosan beázik, és a gyülekezet szeretné megelőzni a nagyobb bajt, így saját forrásból nekikezdenek a munkáknak. A több mint 70 éves épületen a palatetőt lemezborításra cserélik.

A napokban kezdődik a tetőfelújítás a református templomban

Ugye ez volt e legvészesebb, most már kiszáradt, mert száraz nyarunk volt, de hatalmas, 2 négyzetméteres beázott rész volt,

A mennyezeten sok helyen lejött a vakolat, megsérült a festés. A beázás nyomait mutatja a református lelkész. Az épületet 1938-ban emelték, belső díszítése is akkor készült el: a színes falfestés Biczó Ilona munkája, most már több helyen is restaurálásra szorul. A templom egyszer sem esett át nagyobb felújításon, az elmúlt évtizedekben csak kisebb javítások történtek. A tető mostanra olyan állapotba került, hogy nem lehetett tovább halogatni a felújítást. A gyülekezet úgy döntött, pályázati forrás híján saját erőből vág neki a munkának. 

Jakab Bálint református lelkész
Kb. 50-en már adományoztak a céljainkra, hiszen a gyülekezetben nyilvános, hogy mibe fogunk, most, hogy mondjak egy összeget, egy vallaki 220 ezer forintot adományozott kimondottan erre a célra, mások, ki-ki az anyagi lehetőségeihez képest.

A tető cseréje várhatóan 10-11 millió forintba kerül. Az összeg nagy része rendelkezésre áll: az adományokon kívül a gyülekezet eddigi befizetései, a Református Templomért alapítvány hozzájárulása és 4 millió forintos minisztériumi támogatás segíti a munkát, amely várhatóan egy hónapig tart.

Nagy András gondnok, Szombathelyi Református Egyházközség
Egy kft. vállalta a teljes tető felújítását, ebbe beletartozik a tető visszabontása, lemezfedéssel való újrafedése, valamint a kémények kibélelése és a kémyények újrarakása.

A szombathelyi gyülekezet régi tervéről sem tett le: szeretnének tornyot építeni, ami 1938 óta hiányzik a templom mellől.