Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

A Múzeumok Éjszakája programjai

Adásban volt: 2017. június 14.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Hagyományosan az egyik legsikeresebb nyári esemény Szombathelyen a Múzeumok Éjszakája. Az idei tematikát sajtótájékoztatón ismertették, és kiderült, hogy az igazodik a most futó központi kiállítássorozathoz, a Fényérzékhez, és minden program a fotózás köré épül.

A két hétvégés rendezvényen a képalkotás, a fényképezés, a fotótörténet áll a középpontban. A Fényérzék kiállítássorozat első  tárlata éppen a Savaria Múzeumban nyílt meg nemrég, Személyes címmel.

Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
“Ehhez kapcsolódik június 17-én, szombaton este 6 órától a Savaria Múzeum programja. Itt megpróbáljuk a kiállítást nemcsak úgy bemutatni, hogy egy kurátori tárlatvezetéssel, hanem Bartis Attila írót kértük fel, akinek utolsó regénye éppen a fotográfiával és a fotográfiák sorsával foglalkozik.”

Az előadók megidézik még Gothard Jenő korát a csillagász által készített fényképek segítségével, emellett az orvosi képalkotó technológiákkal, a röntgennel, a ct-vel és az mr-rel is meg lehet ismerkedni. Mindeközben a múzeumparkban zene szól, de lesz muzsika a Képtárban is.

Cebula Anna - igazgató, Szombathelyi Képtár
“Talán a legérdekesebb a 18 órás tárlatvezetés lesz, mert ott vendégünk lesz T. Takács Tibor festőművész, akivel beszélget dr. Gálig Zoltán művészettörténész. És Peltzer Géza pedig a témához kapcsolódó, vagy a képek hangulatához kapcsolódó zenei aláfestéseket fog szolgáltatni.”

A neves filmesztéta, Réz András többek között korunk jelenségével, a szelfivel foglalkozik majd a Képtárban. Bekapcsolódik a programokba a Szombathelyi Törvényszék, ahol a paparazzik büntetőtárgyalásába kapcsolódhat be a közönség. Kinyitja kapuit a Vas Megyei Levéltár is, ahol a műkedvelő fotográfusokról lesz szó.

Mayer László - levéltáros, Vas Megyei Levéltár
“Három előadás fog elhangozni ebben a témakörben. Az első Bajzik Zsolté, aki átfogó képet ad az amatőr fotózás múltjáról. A másik az Melega Miklós levéltárigazgató, aki Vizmaty Géza tevékenységéről fog beszélni, és én pedig Kiss Zoltán amatőr fotós és szakíró munkáját, pályaképét próbálom felvillantani.”

Az Iseumban egyebek mellett a régészek munkáját segítő különleges módszerekről, így a légifotózásról mesél az előadó. A múzeum minden tagintézménye kézműves foglalkozásokkal is készül a hétvégén, amelynek részleteiről az interneten is tájékozódni lehet. A rendezvénysorozat egy héttel később folytatódik, június 24-én a Vasi Skanzenben lesznek éjszakai programok.

2017. június 14.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében