Hírek

A múlt év végén a végtörlesztés miatt megélénkült a lakáspiac

2012. január 19., 16:03

Mivel szorította az idő azokat, akik a végtörlesztés miatt váltak meg ingatlanjaiktól, az árak lementek. Főként alacsony rezsijű, egy-két szobás lakásokat vettek a vásárlók, nagyrészük albérletnek adja ki az ingatlanokat. Mivel Szombathelyen telített az albérletpiac, a befektetők könnyen ki tudják majd adni a lakásokat - tudtuk meg az egyik szombathelyi ingatlanirodában.

A múlt év végén a végtörlesztés miatt megélénkült a lakáspiac

Ebben a szombathelyi ingatlanközvetítő irodában is több volt az ingatlan adásvétel az utóbbi hónapokban. Minden harmadik lakást a végtörlesztés miatt adta el a tulajdonosa.

 Janzsó Zoltán, ügyvezető, Openhouse Vas megyei iroda
"A végtörlesztés miatt az eddigi alacsonyan lévő ingatlanárak még joban lementek. Szükségszerű, tehát időhöz kötött volt az  értékesítés. Nyomás volt az eladókon."

A vásárlók közül többen csak 2012 első felére tervezték a vételt, de a nyomott árak miatt jobban megérte nekik még múlt év  végén ingatlant venni. Voltak olyanok is, akik befektetésnek vásároltak lakást, mert úgy gondolták: jobban megéri, mintha bankban  tartanák a pénzüket forintban vagy euróban. Főként az egy-két szobás, alacsony rezsijű lakásokat vették, mert azokat könnyen ki lehet adni.

"Ezeknek az ára 5 és 8 millió forint között mozog állapottól függően. Nyilván az 5 millió forintos az egy egyszobás lelakott  állapotú ingatlan. Viszonylag azért kell költeni még, hogy kiadható állapotba kerüljön. Amit 9 imllióért vásárolnak ez egy  két szobás erkélyes szépen felújíott téglalakás.

Mivel az albérletpiac telített Szombathelyen, a befektetők valószínűleg könnyen ki tudják majd adni a lakásokat attól függetlenül, hogy azok a város melyik részén találhatóak, mondja a szakember.