Hírek

A maratoni közgyűlést értékelték a pártok

2019. május 02., 15:19

A ciklus leghosszabb közgyűlése volt a keddi, hajnali fél 3-kor ért véget a zárt ülés. Módosították a költségvetést és az SZMSZ-t, átalakították a bizottságok összetételét, tárgyaltak a Haladás ügyéről és az önkormányzati cégek tavalyi beszámolóiról, illetve idei üzleti terveiről. Ezek voltak a legfontosabb témák a közgyűlést követő csütörtöki sajtótájékoztatókon is.

A maratoni közgyűlést értékelték a pártok

Húsz évet töltött el a klubnál, így most nagyon nehezen éli meg, a Haladás körül gyűrűző gondokat - kezdte a sajtótájékoztatót Balassa Péter. A Jobbik képviselője mindenkit arra buzdít, hogy menjenek ki a meccsekre, mutassák meg, hogy a csapat mögött állnak. Mint mondta, a költségvetés módosításnál tudatosan és hitelesen járt el az új többség - büszke arra, hogy duplájára sikerült növelni az átmeneti segély összegét, és emelkedett a lakbértámogatás. Nem ért egyet azzal, hogy az önkormányzat lemondott a Farkas Károly utcai sportpálya elővásárlási jogáról, és azzal sem, hogy a vásárcsarnok nagyívű felújítási terveiből alig valósul meg valami. Kezdeményezi továbbá a SZOVA és a Vasivíz teljes átvilágítását.

Örömmel vették, hogy a költségvetés módosításánál a közgyűlés több polgármesteri javaslatot is elfogadott, ugyanakkor nem értenek egyet a bizottságokat érintő változtatásokkal, így Takátsné Tenki Mária leváltásával sem - mondta Lendvai Ferenc. A Haladással kapcsolatban a Fidesz frakció vezetője kifejtette: támogatni szeretnék a csapatot, de nem plusz forrással, hanem a következő három évre szánt támogatás egy összegben történő kifizetésével, és ezt is szigorú feltételekkel.  Közel húsz önkormányzati cég beszámolóját és üzleti tervét szavazták meg. Úgy tájékoztatott: ígéretet kaptak, hogy az állami hulladékkezelő napokon belül kifizeti a tavalyi 500 milliós elmaradást a SZOMHULL-nak.

Az új többség felelősen gondolkodik a város pénzéről, nem adnak több támogatást a Haladásnak, mint eddig - szögezte le Nemény András. A baloldali frakció vezetője kifejtette, hogy készfizető kezesség terheli a tulajdonosokat, és az önkormányzat akkor fizeti ki a 150 millió forintot, ha a többiek is beleteszik a maguk részét. A költségvetés módosításánál a karneválra, az önkormányzati cégeknél történő béremelésre, az óvodák támogatására és a rászorulók karácsonyi ajándékozására is biztosítottak plusz forrást. Rámutatott, hogy a tagcserék után is jelentős Fidesz-fölény mutatkozik a bizottságokban. A Szombathelyi Hírlap névhasználati jogának visszavételével kapcsolatban elmondta: az újság sérti a polgárok ízlését, nem megengedhető, hogy a város neve fémjelezze a gyűlöletkeltést.

Tárgyalás nélküli ítéletet kért a polgármester jogszerűtlen munkáltatói intézkedéseinek hatályon kívül helyezése érdekében a munkaügyi bíróságtól Molnár Miklós - ezt maga az alpolgármester ismertette sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy Puskás Tivadar csúsztat a jogvitával kapcsolatban. Abban ugyanis nincs szó anyagiakról, csak az elvont jogkörökről. Visszautasította, hogy a városvezetés Koczka Tibort vonta felelősségre Haladás-ügyben, hiszen az alpolgármester nem folytatott egyeztetéseket a klubbal, az Illés Károly feladata volt. Kritikaként fogalmazta meg, hogy a közgyűlés hamar túllépett az önkormányzati cégek beszámolóin, miközben többeknél alapvető problémák vannak - mint a bérhelyzet és a munkaerőhiány -, amelyekről beszélni kell.