Hírek

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség szakágai mutatkoztak be a Fő téren

2019. május 20., 14:57

32 arany-, 26 ezüst- és 17 bronzéremmel, valamint számos rangos helyezéssel tért haza nemrég a magyar küldöttség az Abu Dhabiban rendezett speciális nyári világjátékokról. A sikerre büszke az idén harmincéves szövetség is, amely Szombathelyen egész napos sport- és szórakoztató programmal kezdte meg a jubileum ünneplését.szombaton.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség szakágai mutatkoztak be a Fő téren

Tollaslabda, asztalitenisz, kosárlabda, padlóhoki - a Magyar Speciális Olimpia Szövetség szakágai mutatkoztak be a Fő téren.

Vivien öt éve dzsúdózik, az esést és a fogásokat mutatta meg egy érdeklődőnek. Az ő karrierje jó példa rá, hogy az értelmileg sérült fiatalok is eljuthatnak a versenysportig.

Gátfalvi Vivien
“Legjobban egy embert azzal lehet inspirálni, ha dicsérik, és hogy támogatják, biztatják. Minél több biztatást kap vagy támogatást, annál jobban lehet inspirálni.”

Szép eredményei vannak, Szentpétervárról két, Abu Dhabiból egy aranyat hozott haza. A siker érdekében a fogyatékkal élőkkel az edzőnek is másképp kell bánnia.

Juhász Dániel - edző
“Aki megmarad a dzsúdó sportágban, azt tapasztaltuk, hogy sokkal kitartóbban dolgoznak. Nem kell őket noszogatni edzésen, hogy dolgozzanak, sokkal céltudatosabbak. Akár plusz munkát is maguktól végeznek, úgyhogy ezzel kapcsolatban könnyebb dolgunk van. Az elején egy picit türelmesebbnek kell lennünk, de nagyon szeretünk velük dolgozni, tehát nagyon hálás feladat.”

Közben Kállai Ildikó fitnesz-világbajnok tartott bemelegítést a futóknak és a nézelődőknek.

A szombathelyi futóklub tagjai fáklyával tettek meg egy jelképes távot. A színpadon meggyújtották az olimpiai lángot, majd Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere mondott köszöntőt. Harmincéves az értelmi fogyatékossággal élők versenysportját szervező szövetség, amely egész évben ünnepel.

Koczka Tibor - sportért felelős alpolgármester
“Nagy megtiszteltetés, hogy ez a jubileumi sorozat itt, Szombathelyen kezdődik. 2003-ban már volt egy hasonlóan nagy rendezvény itt, Szombathelyen. Az, hogy most ránk esett a választás, talán annak is köszönhető, hogy az elmúlt években nagyon sokat tett a szombathelyi önkormányzat azért, hogy a fogyatékossággal élőket bevonjuk a város mindennapjaiba.”

A jubiláló szervezet a társadalmi integrációért küzd - többek közt az ilyen rendezvényekkel is.

Lengyel Lajos - elnök, Magyar Speciális Olimpia Szövetség
“Megpróbáljuk bevonni a környék, a város, illetve a környék lakóit, hogy ismerjék meg a speciális olimpikonokat, hiszen nem csodabogarakról van szó, hanem ugyanolyan emberekről van szó, mint amilyenek mi vagyunk.”

A színpadon késő estig tartott a műsor. (00.00-) Az eseménnyel egy időben fotókiállítás nyílt az AGORA Belvárosi Filmszínházban, a képeken értelmileg sérült fiatalok edzéseinek, versenyeinek, életének szép pillanatait örökítette meg a fotós.