Hírek

A magyar királyság Szent Márton-tisztelete

2016. június 27., 17:17

A répcelaki Szent István Király Plébánia egy kis könyvecskét jelentetett meg, amelyben Szávai Tamás Lökkös József képeinek a segítségével mutatja be a magyar királyság Szent Márton-tiszteletét. A 12 kép és a hozzá kapcsolódó leírások különböző témákat villantanak fel, ezekből idézünk egyet a következő egy percben.

A magyar királyság Szent Márton-tisztelete

A magyar királyság történetét átszövi a Pannóniában született Szent Márton tisztelete. Államiságunk kezdetétől mint patrónus jelenik meg.

Ennek egyik oka lehet, hogy mindenki előtt közismert Márton savariai származása. A szerzetesek - különösen a bencések - sok helyen honosítják meg Szent Márton tiszteletét. A Meroving- és a Karoling-dinasztiának, akik mintáuls szolgálnak későbbi uralkodóházak létrejötténél, fontos a szent személye. Magyarországon, a királyi területeken mindig találunk Szent Márton tiszteletére szentelt kápolnát, templomot. Több alkalommal királyi koronával ábrázolják Mártont. A Szent Istváni-i államalapítás óta valószínűleg szerte a világon érthető, hogy a magyar király Szent Márton földjének, hazájának uralkodója. Az ország vezetői és lakói pedig mint helyi kötődésű szenthez fohászkodnak égi pártfogásáért. A Szűzanya mellett, Szent István mellett Márton is az ország patrónusa.