Hírek

A legaktívabb véradókat díjazták

2016. november 30., 15:10

Egyre kevesebb a véradó, a fiatalok közül pedig alig jönnek - ez is kiderült a Véradók Napján, ahol a legaktívabb szervezeteket és embereket díjazták. Vas megyében egy csempeszkopácsi férfi adott legtöbbször a véréből, hogy életet mentsen.

A legaktívabb véradókat díjazták

A legaktívabb véradók közül a Véradóbarát Munkahely címet egy szálloda nyerte el: az ott dolgozók fontosnak tartják, hogy megmentsenek három életet.

Maráczi Gábor - igazgató, Greenfield Hotel Golf & Spa
“Hosszú évek óta a kollektíva kérésére, kezdeményezésére biztosítjuk a helyszínt a véradáshoz, és ezt propagáljuk vendégeink körében is. Nagyon sokan érkeznek kívülről is, a környező településekről.”

Mint minden évben 1988 óta, most is Vas megye rendszeres véradóit ünnepelte a Magyar Vöröskereszt november 27-e, vagyis a Véradók Napja alkalmából - a legaktívabb szervezetek és magánszemélyek kitüntetést kaptak.

Jáger Rita - vezető főorvos, területi vérellátó intézet
“Az ő adományuk, az ő vérük az nélkülözhetetlen a magyar egészségügyben, tehát azt kell mondani, hogy egészségügy sem Magyarországon, sem a világon, sehol nem létezne. Őket ünnepeljük.”

A 125-szörös véradó, a sárvári Holpert Kálmán kapta az egyik legnagyobb, a Pro Vita kitüntetést. Legtöbbször a csempeszkopácsi Lempeg Imre adott vért Vas megyében, ő 158 alkalommal mentett meg így embereket.

Baracskai Józsefné - véradásszervezési koordinátor
“Sajnos egyre csökken a véradók száma. Ami nagyon szomorú, az az, hogy kevés a fiatal, és a régi véradóink elöregedtek, úgyhogy kell gondolkoznunk az utánpótláson, de igaziból kimondhatjuk, hogy vérhiány nincs.”

Az ünnepségen mintegy százötvenen vettek részt, mindannyian rendszeres véradók.

A város megköszönte a hamarosan nyugdíjba vonuló György Béláné munkáját is: ő 36 éve véradásszervező koordinátorként segíti a Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetét.