Hírek

A koronavírus-veszély miatt a szülők nem szívesen viszik oltani a gyermekeket

2020. április 02., 20:47

A jelenlegi veszélyhelyzetben ugyanúgy megkapják a kisbabák az éppen esedékes védőoltásokat, mint korábban. Sok anyuka mégis bizonytalan: a koronavírus-veszély miatt nem szívesen viszi a rendelőbe gyermekét.

A koronavírus-veszély miatt a szülők nem szívesen viszik oltani a gyermekeket

Kránitz Edina
“Van egy 18 hónapos kislányom, akinek ebben a hónapban lesz esedékes a gyermekbénulás elleni oltás. A múlt hónapban kapta meg a bárányhimlő elleni oltást, ami nagyon megviselte, sokáig nem volt jól utána, beteg lett. Ebben a kialakult helyzetben most még jobban izgulunk, hiszen be kell mennünk a rendelőbe, nem tudhatjuk kivel találkozunk. A szomszédban él a 68 éves nagymamám, akivel a Kirus igényli a mindennapi találkozást és nem szeretnénk hazahozni a vírust. Két hete nem voltunk sehol a gyerekkel, az udvaron levegőztünk. Most várjuk a védőnő értesítését, hogy mi lesz, mi még nem tudjuk.”

A háziorvosok előre egyeztetett időpontra hívják az anyukákat tanácsadásra, amikor nincs beteg gyerek a váróban. Így emiatt felesleges aggódni. Az oltásokat is ekkor adják be, azokat nem halasztják el, de a körülményeket szigorítják.  

Elek Marianna - házi gyermekorvos
“Nálam úgy van eddig is, hogy előre egyeztetett időpontban, időpontra jöttek az anyukák. 10 percenként kapnak időpontot, beteggel egyáltalán nem találkoznak. A továbbiakban is mi úgy tervezzük, hogy azokba a rendelőkbe, ahol a védőoltás lenne, oda beteg egyáltalán nem jön. Én arra kértem a szülőket, hogy ha valaki náthás vagy köhög, az kérjen új időpontot, tehát ne is jöjjön a rendelőbe a kisbabájával, csak azok a szülők jöjjenek a rendelőbe, akik idézőjelben egészségesek, és mindenkit kértem arra, hogy szájmaszkot viseljen.”

A védőoltások világszerte nagy szerepet játszanak a fertőző betegségek megelőzésében. A beadás  időpontját a csecsemő életkora határozza meg, emiatt nem lehet huzamosabb ideig halasztani azokat. Minden ország maga alakítja a kötelező védőoltások rendszerét, Magyarországon az újszülöttek már kétnaposan, a kórházban megkapják az első vakcinát.