Hírek

A koronavírus-járvány Vas megye gazdaságát is átstrukturálta

2021. április 15., 14:44

Tavaly januártól idén márciusig közel kétezer egyéni vállalkozás szűnt meg, majdnem 2,5 ezer pedig szünetelteti a tevékenységét. A pandémia hatása legrosszabbul a turizmus-vendéglátást érinti, de például a futárszolgálatok sokkal több megrendelést kapnak. A válság ellenére országosan és Vas megyében is jellemző, hogy magas a vállalkozásalapítási kedv.

 

A koronavírus-járvány Vas megye gazdaságát is átstrukturálta

Folyamatosan csomagolják kiszállításra az ételeket ebben a szombathelyi vendéglőben. A házhozszállításnak itt már régi hagyománya van, a pandémia ezt tovább erősítette, hiszen a korlátozások miatt november óta nem fogadhatnak vendégeket az éttermek.

Szvoboda László – ügyvezető, tulajdonos, Május 1 Söröző és Étterem
„Szerencsénkre nyáron tudtunk üzemelni. De nem számítottunk arra, hogy a téli időszakban is ennyire elhúzódó bezárás lesz. Mi úgy tudtunk talpon maradni, hogy megtartottuk a dolgozóink 90 %-át, átszerveztük az embereket, például a pincérek is beálltak futárkodni, diszpécserkedni.”

Ilyen feliratok állnak hónapok óta az éttermek ajtaján. Aki nem tudott átállni a kizárólag elviteles üzemmódra, annak drasztikus döntést kellett meghoznia.

Marton Zsolt – üzletvezető, tulajdonos, Pasta Casa tészta manufaktúra
„Nagyon sok vendéglátós még a felét sem tudja bevételként elérni az utóbbi időszakban, mint amit korábban. Persze nagyon sokan vannak, akiknek be is kellett zárniuk. Ez rengeteg problémát hoz magával, mert nem tudnak elhelyezkedni azok, akik a vendéglátásban dolgoztak. Főleg a szakképzetlen személyzetnek vannak komoly nehézségei.

A tavalyi Maradj otthon! kampány alaposan felpörgette a futárszolgálatok megrendeléseit. Az egészségvédelem érdekében meghozott korlátozások vesztesei leginkább a turizmus és a vendéglátás, valamint a szépségipari szolgáltatók, vagy akár a járművezető-oktatók. A legtöbben közülük szüneteltetik a vállalkozásukat. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyilvántartásában közel 2.500 szünetelő és 1918 megszűnt egyéni vállalkozás szerepel.

Balogh Károly – főtitkár, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
„Amit most látni, az nem a vége. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ezt a vendéglátásban, turizmusban dolgozó cégek jelentős része túlélte, azt kizártnak tartom. Azon túl, hogy mit mutatnak a számok most, hányan dobták be a törülközőt és hányan próbálják még az utolsó utáni tartalékaikat is mozgósítani valahogy, meg megőrizni az embereiket.”

A kamara szerint a nyitás utáni forgalom határozza majd meg, hogy hányan tudnak a hosszú kényszerpihenő után ismét talpra állni.

Tóth András – szóvivő, Szombathelyi Törvényszék
„A veszélyhelyzetben alkalmazandó kormányzati intézkedéseknek megfelelően 2020 május 29-től a cég kényszertörlésére vonatkozó eljárások felfüggesztésre kerültek. Erre tekintettel 2020.01.01-től 2020. 05.28-ig 26 cég került kényszertörlés miatt megszüntetésre. 9 esetben került sor felszámolás elrendelésére.”

A Kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe került és kényszertörlés alá került cégnek a felfüggesztés ideje alatt lehetősége van a törvényes állapot helyreállítására, ez esetben a bíróság a kényszertörlést megszünteti. Ez év januárjától emelkedett a szüneteltetést kérők száma. A szombathelyi járásban százból 16,6 egyéni vállalkozás élt ezzel a lehetőséggel. A válság ellenére is magas a vállalkozásalapítási kedv. A Szombathelyi Törvényszék Cégbírósága tavaly 492 új céget jegyzett be. A kamara adatai szerint a leginkább sújtott ágazatokban, például a turizmus-vendéglátás területén 285-ről 326-ra nőtt az egyéni, és 478-ról 515-re a társas vállalkozások száma. Szépségápolásba és a fizikai közérzet javításába is többen kezdtek: 1324-en végeznek is szolgáltatást.