MNB - 2
MNB

Hírek

A koronavírus járvány kipukkasztotta az ingatlanbuborékot

2021. január 08., 14:16

Így jellemzi a helyzetet az egyik internetes szakportál. 2014-től folyamatosan emelkedtek az árak, amit a családtámogatási rendszer is generált. A lakásvásárlás emellett népszerű befektetési lehetőség is volt. A bérbeadás a turizmus szinte megszűnésével megrekedt. Jelentősen visszaesett tavaly a használt lakások iránti kereslet, de ennek most erős lendületet adhat az új felújítási támogatás.

 

A koronavírus járvány kipukkasztotta az ingatlanbuborékot

Ebben a 24 lakásos társasházban már szinte az összes lakás elkelt. Január végére tervezik az átadását. Most is gőzerővel dolgoznak a kivitelezők. Udvari parkolókat és garázsokat is lehet vásárolni a lakások mellé. Itt nem tapasztalták a kereslet visszaesését, igaz, az ingatlan közel van a belvároshoz, és a belső kialakítás, a nagyság is a legideálisabb. Szombathelyen az új lakások négyzetméter ára meghaladta az ötszázezer forintot. Az általunk megkérdezett szakértő szerint a 2014-től tartó folyamatos drágulás megáll.

Heckenast István – ügyvezető, Heckenast Ingatlan Kft.
„Felfele biztos, hogy nem mennek már. Ez a megállást, és visszakorrigálást a használt lakásoknál érezzük, az újaknál a január 1-től életbe lépő áfa-törvény bizonyos értelemben előre be lett árazva. Ez egy csúnya szó, de sajnos kifejezi a valóságot.”

Az újbóli 5 %-os lakásáfa várhatóan nem csökkenti az árakat. A kereslet viszont enyhül. A tapasztalat szerint változik a saját és a befektetési célra vásárlók aránya. A járványhelyzetben drasztikusan visszaesett a bérbeadás lehetősége, így elképzelhető, hogy túlkínálat alakul ki az új lakások piacán, ami az árakat is befolyásolhatja. Elemzők szerint másfél év alatt több mint 6 %-kal csökkent a használt ingatlanok ára. A 2021-ben induló felújítási támogatás nagy lendületet adhat ennek a területnek.

Heckenast István – ügyvezető, Heckenast Ingatlan Kft.
”Elsősorban akik bent laknak, azoknak óriási lehetőség, ami 3+3, tehát 6 millióval egy olyan felújítást végezzenek, ami minőségi előrelépést jelent, ugyanakkor a vevőknek is nagy lehetőség, mert vesznek egy olyan lakást, ami még nem az ő igényeik szerinti, de emiatt még árban is megfelelő.”

Ez a Bolyai utcában álló 66 négyzetméteres lakás 1965-ben épült, konvektorok és cserépkályhába épített gázégő biztosítja a fűtést. Ennek korszerűsítésére, nyílászáró cserére, de akár térkövezésre, vagy napelemekre is igénybe vehető a maximum három millió forintos vissza nem térítendő támogatás és hozzá kapcsolódóan három milliós kedvezményes hitel. Így az új lakások áránál kedvezőbb lehet egy régit venni és azt felújítani. Szombathelyen a használt lakások négyzetméter ára 300 ezer forinttól indul.