MNB
MNB - 2

Hírek

A korábbi művelődési ház mostantól közösségi házként funkcionál Lukácsházán

2019. július 15., 18:25

Az épületnek nemcsak a neve változott: jelentős energetikai korszerűsítésen esett át. Az avató ünnepséget a falunap keretében tartották szombaton.

A korábbi művelődési ház mostantól közösségi házként funkcionál Lukácsházán

Lukácsháza civil közösségei, így a Derű néptánccsoport is rendszeresen az közösségi házban próbál, jóga- és tornaórák zajlanak itt,  de az épületben van a székhelye a helyi sportegyesületnek, a polgárőr-egyesületnek, a Lukácsházi Boszorkányok Egyesületének, itt tartja összejöveteleit a nyugdíjas klub, és itt készül az előadásaira a színjátszókör is.

Németh Lászlóné
“Létszámfüggő, hogy heten-nyolcan-tizen vagyunk, attól függ, hogy milyen színdarabot adunk elő. Nagyon szeretjük, és lehetővé tesszük azt, hogy a falu népe megismerkedjen a különböző színjátszó programokkal, komédiákkal, népi játékokkal, akár a kommersz vagy a nem kommersz játékokkal - a lényeg az, hogy jól érezzük magunkat.”

A hagyományos lukácsházi napközis tábor a felújítás miatt ugyan most csak egyhetes lesz, de sokféle programmal várja a gyerekeket a közösségi házban.

Mészáros Vanda
“Szoktunk menni strandra, kézműves foglalkozás szokott lenni, játszhatuk az udvaron.”

Az épületet hőszigetelték, kicserélték a nyílászárókat. Átalakították a nagyterem elektromosáram-hálózatát és a színpadtechnikáját. Mindehhez a forrást a önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére kiírt uniós pályázaton nyerte el a település, amihez jelentős önerőt is hozzátett.

Virág János - polgármester, Lukácsháza
“76,8 millió forint volt a pályázati összeg, amit elnyertünk, de sajnos közben az építőipari árak nagyon elszaladtak. 120 millió forint volt a teljes összeg, így a különbözetet, negyvenegynéhány millió forintot az önkormányzat tett az épülethez.”

A tetőn napelemeket helyeztek el, ezért a környező fákat ki kellett vágni, de az így megtermelt árammal működtetik majd a levegős hőszivattyú-rendszert. A számítások szerint az épület felhasznált elektromosáram-mennyiségét a napelemek biztosítják majd, így azért később nem kell fizetni.