Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

A kenyér az élet és az otthon szimbóluma

Adásban volt: 2019. augusztus 14.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A hagyomány szerint aratás után, Szent István-napjára sütötték meg az új lisztből az első kenyeret. A kenyér az élet, az otthon szimbóluma, és az augusztus 20-ai nemzeti ünnep elmaradhatatlan része. A pékségek egyelőre a tavalyi és az idei liszt keverékéből sütik a kenyeret, így lesz igazán jó a tészta.

Késő este van, izzik a kemence a toronyi pékségben, készül a kenyér másnapra.

Sorra vetik be a kilós és kétkilós cipókat a 190-200 fokos forróságba.

"A kilósból száz darabot be tud tenni."

1964 óta változatlan technológiával dologoznak. A tésztát géppel dagasztják, onnantól azonban mindent kézzel végeznek. Ez a titka az igazán jó kenyérnek - mondja a tulajdonos.

Tarr János - tulajdonos, Toronyi Sütőipari Kft.
"Kézzel van csinálva. Ha géppel lenne, amikor kisül, akkor jó, finom, meg tetszetős, szép, sajnos másnap morzsalékos lesz, amiatt, hogy a gép tönkretette a sikérvázat. A sikér azt jelenti, hogy nem engedi ki a gázokat. Ha megnézzük ezt a kenyeret, akkor a gázok bennmaradnak."

A kovász hat órán át érik, dagasztják, átforgatják, majd a szakajtóban még egy órát pihen a tészta. Az egykilós kenyérhez egy kiló 15 deka kell, sütéskor elpárolog a nedvesség, ezért veszít a súlyából. Egy átlagos napon 16 mázsa kenyeret sütnek, hétvégére ennek a dupláját. A pékek késő délután kezdenek, és sokszor hajnalig dolgoznak.

Farkas Zoltán - pék
"Egy kicsit fárasztó már ennyi idő után, de öröm, a mindennapi kenyerünket odarakjuk az asztalra."

Az előtérben 40 és 50 kilós zsákok sorakoznak, a malmok már idei liszttel is dolgoznak.

"Ha a malom új búzából őröl 30 százalékban vagy 40-ben, mert egyszerre száz százalékból nem csinálják, mert friss lisztből nem lehet jó kenyeret sütni, tehát azt jelenti, hogy keverik."

Augusztust az új kenyér havának is nevezik, hiszen ekkor sütöttek először az új lisztből. Az államalapítás ünnepének hagyományos mozzanata a kenyéráldás. A nemzetiszín szalaggal átkötött, frissen sütött veknit előbb megszentelik, majd felszelik, és szétosztják az emberek között. Így lesz ez az idei ünnepen is a Szent István-szobornál.

2019. augusztus 14.




Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.



műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében