MNB - 2
MNB

Hírek

A kékfestés hagyománya felkerült Az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára

2019. február 20., 15:48

A hat magyarországi mester az erről szóló oklevelet nemrég Pápán vehette át. Szakács Gábor szombathelyi népművész nem tudott részt venni a ceremónián, neki Puskás Tivadar polgármester kedden vitte el a dokumentumot.

A kékfestés hagyománya felkerült Az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára

Ebben a szombathelyi műhelyben 1950-ben kezdte a kékfestést Szakács László. A hagyományt fia viszi tovább, igaz, ma már ritkábban állítja munkába a 19. század végéről származó mintázógépet, és a kézzel készült több száz nyomódúcot.

Szakács Gábor - kékfestő, a népművészet ifjú mestere
"4-500 darab különböző olyan minta van, amit az ember el se tud képzelni, hogy hogyan tudtak annak idején kitalálni ilyen motívumokat. Ez a legnagyobb értéke, ez a mintakincs, ennek a műhelynek.”

A 20. század elején még négyszáz műhely volt Magyarország területén, ma mindössze hat kékfestő családi vállalkozás működik. A mesterek a pápai kékfestő múzeumban vették át az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO dokumentumát a kultúráért felelős helyettes államtitkártól. A ceremóniát egy divatbemutató színesítette.

Gratulálok hozzá, hogy az UNESCO szellemi örökségének elismerését kapta a műhely

Szakács Gábornak, aki nem tudott részt venni a pápai ünnepségen, az oklevelet Szombathelyen adta át a polgármester. A kékfestő mesterség eltűnőben van, ezért is kap nagyobb figyelmet a hagyomány. A közös örökség megőrzése érdekében Magyarország mellett több európai ország fogott össze.

Puskás Tivadar - polgármester
Európában összesen hat ország van, nagyjából Közép-Európa -, ahol a kékfestést mint művészetet,  mint ipart használják”

A Vörösmarty utcai Kékfestőházban Szakács Gábor az érdeklődőknek - előzetes bejelentkezés után - bemutatja a műhelyt, a gyártás folyamatát, a kész termékeket.