Hírek

A Katonatörténeti Kiállítás legújabb tárlata

2015. április 23., 18:51

Három, az első világháborúban szolgált katona és családjaik életébe enged bepillantást a Katonatörténeti Kiállítás helyszínén nyílt tárlat. Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagy az I. világháború repülői címmel tartott előadást.

A Katonatörténeti Kiállítás legújabb tárlata

Fotókat, kordokumentumokat, családi relikviákat mutat be a Katonatörténeti Kiállítás legújabb tárlata. Farkas Géza fotógyűjteménye, egy katonatiszt személyes hagyatéka, és Pável Ágoston ereklyéi kaptak helyet a kiállításon.

Jagadics Péter
„A vitrin értékesebb darabjai egy hadifoglyok, sebesületek által készített réz tintatartó, és egy lőszerhüvely, amire a kórházi sebesültek különböző motívumokat, figurákat faragtak.”

A kiállítás része az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmábol rendezett programsorozatnak, és ezúttal egy személyes, kevésbé ismert oldalát mutatja be a nagy világégésnek.

Csapláros Andrea – igazgató, Savaria Múzeum
„Ezek a képek megmutatják azokat a pillanatokat, amikor valaki elment a harcba, hazaérkezett, hogyan éltek itthon a továbbiakban a családtagok, és mi minden történt velük.”

Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a mai generáció felelőssége átadni az utókornak az emlékeket.

Puskás Tivadar polgármester
„Vannak gyökereink, és ezeket a gyökereket meg kell őrizni. Ezért tudjuk, hogy honnan jöttünk, hol vagyunk és hova megyünk.”

A kiállítás megnyitója alkalmából az I. világháború repülői címmel tartott előadást töltött Kositzky Attila, aki több mint 3000 órát töltött a levegőben.

Kositzky Attila – nyugállományú repülő altábornagy
„Idáig mindig a vadászpilótákról írtam, és akkor a műszakiak, az oktatók, a meteorológus meg kezdtek megsértődni, hogy rólunk miért nem ír senki. És most a bajtársainkról is írni fogok.”

A rendezvénysorozat következő állomásaként, április 29-én Diákok az első világháborúban címmel rendeznek konferenciát.