MNB
MNB - 2

Hírek

A járvány miatt elmaradnak a külföldi vendégvadászok

2020. október 09., 15:40

Még nem tudják pontosan a vadásztársaságok, hogy mekkora kiesést hoz nekik a koronavírus járvány, mert a külföldi vendégvadászok egy része elmaradt. A vadászati hatóság szerint a szezonra meghatározott kilövési terv teljesítése ennek ellenére jól halad. A szeptemberben kezdődött gímszarvas idényben a legnagyobb trófea 14,5 kg-os volt.

 

A járvány miatt elmaradnak a külföldi vendégvadászok

Szárhossz, ágak száma, körméret, gyöngyözöttség, szín – csak néhány szempont, amely szerint pontozzák és minősítik minden elejtett gímbika trófeáját. A megye 53 vadászatra jogosultja ide, a kormányhivatal földművelésügyi osztályára hozza bírálatra az agancsokat.

"Egy idős bika, nem tudom pontosan megmondani a korát, de 16 éves is lehet akár."

Ez a több mint 7 kilós trófea nem csak azért különleges, mert egy öreg bika koronája volt, hanem az úgynevezett farkas ág is ritka.

Farkas András – tag, Kőrismente Vadásztársaság
„Egy délutáni, esti időszakban már a bőgés vége felé egy területről váltott ki át a mezőn, és sikerült terítékre hozni a vendég vadásznak. Ismert volt a bika, én többször láttam a szeptemberi hónapban, és augusztus elején is.”

Vas megyében ebben idényben 4.500 szarvast, ebből 1200 bikát kell elejteniük a vadászoknak a hatóság előírása alapján. Tavaly egy 13 kg feletti trófea volt a legnagyobb, idén már esett el egy 14,5 kg-os is.

Tóth Gábor – főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
„Most bírálaton majdnem elértük a mai nappal az 500 darabot. Úgy tapasztaltuk, hogy nagy lemaradás nincs a tervhez képest, sőt a tavalyi tervszámok jönnek. A félelem a vírus miatt, hogy nem érkeznek a vendégvadászok, szerencsére itt Vas megyében kevésbé látszódik, mint az ország többi területén.”

A vadásztársaságok így is nagy kieséssel számolnak.

Gagyi István – elnök, Vadászkamara Vas Megyei Szervezete
„A magyar vadászok fizetőképessége nem mindig olyan mint egy külföldi, osztrák-német-svájci vagy cseh vendégnek. Nehéz azt a tagnak megmagyarázni, hogy 20-30-50 %-os kedvezménnyel lőhet egy trófeás vadat, de annak lehet milliós értéke is. Nem tudjuk, hogy mi lesz.”

Az északi megyehatár mentén gazdálkodó Május 1 Vadásztársaság elnöke szerint a vírushelyzet negatív hatásait már az őzbakvadászatnál is érezték. Gímszarvasból 12 bikát és 50 tarvadat kell elejteniük.

Németh Péter – elnök, Május 1 Vadásztársaság
„Sajnos nagybikával nem tudunk büszkélkedni csak fiatal bikákkal. A tervünk 50 %-a van jelenleg teljesítve, és most jön igazán a neheze, a bőgés véget ér, elfáradnak a bikák, később mozdulnak. Nem tudjuk, sikerül-e az idei évben a tervet teljesíteni.”

A gímszarvas vadászati idény szeptembertől február végéig tart. A bikák nagy részét a bőgés idején ejtik el.