Hírek

A járvány gazdasági hatásai

2020. március 20., 19:05

A hitelmoratóriumot és a járulékcsökkentést helyesnek tartják, de további lépéseket szorgalmaznak és több pénzt tartanak szükségesnek - így reagált a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a kormányzat új gazdaságpolitikai intézkedéseire.

A járvány gazdasági hatásai

Az utóbbi napok hírei közé tartozott, hogy leállította a termelést több hazai autógyár, számos vállalkozás szabadságra küldte a dolgozóit, és a kisebb szolgáltatók közül is sokan kénytelenek szüneteltetni a munkát. Egész ágazatok maradtak bevétel nélkül, családok megélhetése vált bizonytalanná.

Évtizedek óta nem voltak ilyen nehéz helyzetben a kis-, közép-, és nagyvállalkozások – ez derül ki azokból az információkból, amelyeket a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához küldenek a cégek. A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági krízisnek a turizmus lett az első vesztese, de mára szinte valamennyi ágazat bajba került, a papíripartól az elektronikai beszállítókon át az autógyártásig.

Cseri József ügyvezető, Autófókusz Kft.
Kétségtelen tény, hogy a beszállítói lánc tekintetében már vannak átmeneti fennakadások, érinti ez az autóipart is, nem is elsődlegesen még magát a terméket, hiszen azok jellemzően hosszú távú előrendelések fényében kerülnek legyártásra, de a napi alkatrész-ellátás tekintetében már vannak hiányosságok, a szűk keresztmetszetet inkább a szállítói kapacitás jelenti e tekintetben, kérdés az, hogy lesz-e további szigorítás az áruforgalom vonatkozásában. 03:10

A kamara az összegyűjtött problémák alapján javaslatokat juttatott el a döntéshozókhoz. Egyebek mellett a munkáltatók járulékterhének eltörlését, kamatmentes áthidaló hitelt, valamint az áru- és személyforgalom zökkenőmentes fenntartását kérték. Ajánlásaik egyes elemei szerepelnek a miniszterelnök által március 18-án bejelentett, első gazdaságpolitikai döntések között. Indokoltnak látják például a turizmusnak és a vendéglátásnak nyújtott mentőövet, amit a munkáltatói járulék elengedése és a munkavállalók járulékterheinek csökkentése jelent. Véleményük szerint ugyanakkor sokkal átfogóbb, további ágazatokat is érintő, nagyobb volumenű segítségre lenne szükség.

A telefonnál: Balogh Károly - főtitkár, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Azt gondolom, hogy tényleg prioritás sorrendben megy a kormány is végig, kiket kell először megnyugtatni, hol van szükség azonnali lépésre, de azt gondolom, sokkal tovább kell menni, ennél sokkal radikálisabb intézkedésekre van szükség, és sokkal több pénzre, hogy az emberek ezt túléljék, mert ha ezt a vállalkozások nem élik túl, akkor a munkavállalók sem élik túl. 14:03

Az első kormányzati intézkedések nem érintik a nagyfoglalkoztató termelő cégeket, amelyek látványos veszteségeket szenvednek el ezekben a hónapokban - tette hozzá a kamara főtitkára, aki hiányolja az állásidőről és a munkaidőkeretről szóló gyors intézkedéseket is. Úgy véli, nagyon nehéz időszak jön, de az uniós és a hazai forrás rendelkezésre áll a válság kezeléséhez. Ennek hatékony mozgósításával - elemzők szerint - az év második felére újra pályára állítható a magyar gazdaság.