Hírek

A II. világháború végén meghalt zsidó munkaszolgálatosokra emlékeztek Kőszegen

2012. március 23., 17:02

A város egykori téglagyárának barakkjaiban 1944-ben és 45-ben 2400-an vesztették életüket - többségében budapesti zsidók, akiket a végsőkig dolgoztattak. A megemlékezésen elhangzott: a holokausztot nem tagadhatjuk el.

A II. világháború végén meghalt zsidó munkaszolgálatosokra emlékeztek Kőszegen

Ennek az emlékparknak a helyén állt egykor a város téglagyára, amelynek barajkkjaiban több ezer zsidó munkaszolgálatost helyeztek el a második világháború végén. Tankcsapdákat és lövészárkokat kellett ásniuk, hogy a németek ezek segítségével feltartóztathassák a szovjet hadsereget. Az embertelen bánásmódnak és a betegségeknek 2500-an estek áldozatul, köztük Kardos Jánosné édesapja is.

Kardos Jánosné Galambos Lea
Volt olyan munkaszolgálatos társa, aki szerencsére életben maradt, és azt elmondta, hogy Kőszegen nagyon rossz állapotban, a keretlegények kiverték a fogát, elvették a ruháját, és hadd ne soroljam, mi mindent, flektífusza is volt, és hogy abba a barakkba került be, ahol a betegeket elhelyezték, és ott halt meg.

A visszaemlékezések szerint 1945. március 24-én a munkára képtelen, beteg foglyokat ciklonB gázzal ölték meg. A többieket  gyalog indították útnak a mauthauseni koncentrációs tábor felé, ahonnan csak kevesen tértek vissza.

Rétvári bence államtitkár, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Nem pusztán azoknak a családoknak fáj az ő emlékük és az ő hiányuk, hanem az egész emberiségnek, mert olyan rendszerben, olyan eszmék vették el az életüket, amelyek minden ember, minden normálisan gondolkodó ember számára most is és akkor is elutasítandóak voltak.

A megemlékezésen héber gyászimát mondtak valamennyi zsidó áldozatért.

Lazarovits Ernő külügyi vezető, Mazsihisz
Természetesen nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy több százezer magyarországi zsidó, magyar állampolgár lett az éjjel-nappal füstölgő auschwitzi krematóriumok lángjainak martalékává.

Az ősi hagyomány szerint Lazarovits Ernő követ helyezett el az emlékmű talapzatánál, a város vezetői és a kőszegi iskolák képviselői pedig virágokkal és koszorúkkal rótták le kegyeletüket.