Hírek

A hosszú hétvégén már roham várható a temetőkben

2020. október 20., 20:52

A mindenszenteket megelőző napokban tízezrek kelnek útra, hogy rendbe tegyék szeretteik sírjait, és elhelyezzék az emlékezés virágait. A leglátogatottabb Jáki úti temetőbe ezen a héten még korlátozás nélkül behajthatnak azok, akiknek erre engedélyük van.

 

A hosszú hétvégén már roham várható a temetőkben

Már most érezhető a Jáki úti temetőben a forgalomnövekedés. A megye legnagyobb sírkertjében több mint 30 ezer sír van, a hozzátartozók igyekeznek időben rendbe tenni szeretteik nyughelyét. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a legtöbben Mindenszentek napján érkeznek, de a látogatók 70 %-a az azt megelőző hosszú hétvégére várható.

Kiskós Ferenc – igazgató, Vas Megyei Temetkezési Kft.
„Most a behajtási rend a 23-i hétvégén nagyon jól alakul a temetőlátogatók részére. A behajtási engedéllyel rendelkezők 23-án pénteken-szombaton-vasárnap egész nap be tudnak hajtani az engedéllyel. Mindenszentek ünnepén az utak egyirányúsítását el fogjuk végezni.”

Az utcai árusok és a kertészetek is felkészültek az emlékezés ünnepére. Az ilyenkor közkedvelt krizantém többféle fajtája különböző méretekben díszítheti a sírokat. A koszorúk elkészítésénél pedig szempont az is, hogy a díszítés ne menjen tönkre idő előtt.

Nagy Attila – tulajdonos, Parti Kertészet
„Ennek az az előnye, hogy nincs rajta zöld, és nem hullik le, a fenyőzöldellést, csak október közepén kezdjük, ahogy megjön a hűvös idő, hogy minél tartósabb legyen.”

A Vas Megyei Temetkezési Kft. a kőszegi és a csepregi temető mellett Szombathely 7 működő és 5 már lezárt sírkertjét tartja fenn. A legtöbb látogató a Jáki útra érkezik ilyenkor. Az igazgató a járványügyi előírások betartását kéri.

Kiskós Ferenc – igazgató, Vas Megyei Temetkezési Kft.
„A távolságtartást feltétlenül tartsuk be, amennyiben úgy gondoljuk, igaz, hogy szabad téren vagyunk, de használjunk maszkot és vigyázzunk egymásra.”

A várható tömegben érdemes figyelni az értékekre, azokat ne hagyjuk felügyelet nélkül. A közlekedést rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök segítik majd.