Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

A hosszú hétvégén már kóstolhatjuk a nyertes tortákat

Adásban volt: 2019. augusztus 14.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén már megtalálható lesz az ország tortája a cukrászdákban. A Boldogasszony csipkéje mellett a második helyezett akali meggyes mandulatortát is kínálják augusztus 18-ától, ami szombathelyi cukrász alkotása. Augusztus 22-étől lehet megkóstolni a Savaria Történelmi Karnevál idei tortáját, a Cassist. A feketeribizlis-túrós-tejcsokis desszertet Varga Ádám álmodta meg, 200 darabot sütnek belőle a történelmi fesztiválra.

Mandulás, túrós sült krémmel bolondított tészta az idei karnevál tortájának alapja.

"Igazából egy linzertészta vaníliaőrleménnyel, ezt elősütjük 170 fokon, és ez lesz a ropogós része."

Varga Ádám hosszan kísérletezett, mire összeállt a végleges recept. Extrém ízkombinációt álmodott meg feketeribizlivel, aminek francia neve a Cassis. Fanyarsága miatt megosztó gyümölcs az édesszájúak körében.

Varga Ádám - műhelyvezető, Mészáros Cukrászda
"Egy túróval, egy tejcsokival nem egy domináns ízt akartam, hanem hogy egységben legyen a torta. Ha valaki megkóstolja a Cassist, először a savanyúsága jön a feketeribizlinek, utána a tejcsoki íze, végül pedig a túrótorta."

A tésztára ostyával kevert csokoládé kerül, ez adja a ropogós réteget. Ma már elvárás, hogy a desszertekben különböző textúrák találkozzanak, ettől izgalmasabbak. A lágy réteget ez esetben vastag csokoládé mousse adja, amelynek angokrém az alapja.

"Két-három részletben hozzáadom a tejcsoki pasztillához, és vissza fogom hűteni 35 fokra az alapunkat, itt majd lazítunk tejszínhabbal."

Ebbe a rétegbe kerül a fekeribizli zselé. A torta időigényes, mivel az egyes elemeket fagyasztani kell, de egy bátrabb háziasszony akár odahaza is nekiláthat. A Cassis augusztus 22-től kóstolható a karneváli tortapavilonban, a Szentháromság-szobornál, akkortól lesz nyilvános a recept is.
 
"Meggyes bevonóréteget fogunk ráhelyezni, ez meggypüréből és citromból készül."

Az ország tortája verseny idei második helyezettje, az akali meggyes mandulatorta szombathelyi cukrász alkotása. Ezt már az ünnepi hosszú hétvégén meg lehet kóstolni a nyertes desszerttel együtt. Decse Gergő idén először pályázott az ország tortája címre. Eleinte almában gondolkodott, később mégis a savanykás meggy mellett döntött.

Decse Gergő - cukrászmester, Mészáros Cukrászda
"Egy gyümölcsös réteget szerettem volna a tortába, mert az közkedvelt, ehhez a mandulát párosítottam, illetve a karamellizált fehércsokit, a mandulát is megpirítottam, és így ez a karamelliztált, pirított íz nagyon jó ízharmóniában van a meggyel."

Ebből is 200 darabot sütnek majd. Az ország tortáit sokan keresik, különösen kedvelt például az Őrség zöld aranya 2016-ból, ez a mai napig ott van a pultokban.

2019. augusztus 14.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében