Hírek

A hétvégére várják az igazi rohamot a fenyőfaárusok

2014. december 19., 19:43

Egyelőre több a nézelődő, mint a vásárló a fenyőárusoknál, de az már most látszik, hogy idén is a luc lesz a legnépszerűbb fajta. Hétvégére várják az igazi rohamot. Az árak tavaly óta nem változtak.

A hétvégére várják az igazi rohamot a fenyőfaárusok

A Vásárcsarnok környékén főként vasi termelők árulják a fenyőt. Öt nappal szenteste előtt még nagy a választék, mindenféle fajta és méret megtalálható. A lucot keresik legtöbben, métere 1000-1500 forintba kerül.

Kőhalmi Györgyné
"A nagyon finom, illatos lucfenyő a tökéletes, mert az adja meg a karácsony hangulatát."

Pungor Géza - termelő, Viszák
"Ugye a kispénzűek jobbára a lucfenyőt is keresik, de akik azt szeretnék, hogy hulljon le olyan hamar a fenyő, azok az ezüstöt és normand fenyőt."

Máriáék ezüstfenyőt termelnek, egy-egy szezonban 60-80 fát adnak el. Métere 3000 forint. A kisebbek fogynak inkább.

Molnárné Soós Mária - termelő
"Jól megnézik, körbesétálják, a kis fenyőket keresik, kis helyük van, a nagy fa nem nagyon kell."

Az elmúlt években a földlabdás, a cserepes, a kölcsönözhető és a műfenyő is divatba jött, de legtöbben még mindig a hagyományos, vágott fát keresik. A nordmann fenyő bár drágább, de tartós, és a tűlevele nem szúr, ezért népszerű. Anitáék is ezt választották.

Pados-Angler Anita
"Szép, sokkal szebb, mint az ezüst vagy a luc, és van egy gyermekünk, az ő érdekében, hogy ne bökje agyon, ezt választjuk."

Az árusok hétvégére várják az igazi rohamot, de idén is biztosan lesznek, akik utolsó pillanatban szerzik be a fenyőt. A karácsonyfa hagyományosan vízkeresztig, január 6-ig díszíti a lakást.