Hírek

A hétvégén Nemzetközi Betlehemes Találkozót tartottak Gencsapátiban

2011. december 19., 17:13

A rendezvényre Tolna megyéből és Felvidékről is érkeztek hagyományőrző csoportok, hogy bemutassák a helyieknek máig őrzött karácsonyi népszokásaikat. A rendezvény résztvevői közül többen vasárnap Szombathelyen is bemutatták betlehemes játékukat.

A hétvégén Nemzetközi Betlehemes Találkozót tartottak Gencsapátiban

Számos család volt kíváncsi a Fő téri Betlehemes játékokra. Négy hagyományőrző csoport mutatta be a karácsonyváró műsorát az érdeklődőknek. Bár a betlehemezés mindig ugyanarról szól, mégis többféleképpen él  ez a népszokás az egyes vidékeken. A bukovinai székely betlehemes például különleges, nálunk szokatlan játékelemeket is tartalmaz.

Varga Albin igazgató, Gencsapáti Művelődési Ház
"Nagyon-nagyon hasonlít és a legjobban archaizál a görög drámákhoz, ahol meg lehet látni Heródestől a szálláskeresésig, és a pásztorjátékokon keresztül minden eleme megtalálható a betlehemesnek."

Aki minden betlehemes játék jellemző alakja: az öregember, aki nagyot hall. Tőle lesz vidám a történet.

"Esztek, isztok, mulatoztok, öreg apátokra nem is gondoltok?"

Tornaújfalu egy 350 lakosú felvidéki település. Ott még a mai napig tartják a régi hagyományokat.

Koleszár János, Tornaújfalu
"Mivel kis falu vagyunk minden házba a betlehemesek bekopogtatnak, ha tudjuk eljátsszák a betlehemet, ahol szívesen látják, megkínálják őket kis pálinkával, egy kis borral és valamit a Jézuskának is adnak."

A programot az MMIK-ban a gyerekek kézműves foglalkozása színesÍtette. Az ünnepi hangulatban mindenki talált kedvére való elfoglaltságot. Ennél az asztalnál például méhviasz karácsonyfadíszek készültek.

Veigle Eszter
"Csillagot, meg mackót, meg virágot."

Várnai Anna
"Csináltam tündért, aztán mézeskalácsot."

Nagy sikere volt a gyöngyfűzésnek is. Közben pedig a betlehemesek előadásain is szórakozhattak az apróságok.