Hírek

A főutak és a települések melletti erdőrészek a legszennyezettebbek

2020. október 16., 17:17

Az erdők mélyén is sokszor bukkannak illegálisan lerakott hulladékra a vadászok. A szabályok szerint ezek elszállításáról a terület tulajdonosának, kezelőjének kell gondoskodni. A szemét nem csak csúfítja, hanem károsítja is a természetet, a vadgazdálkodóknak pedig jelentős plusz költséget jelent.

 

A főutak és a települések melletti erdőrészek a legszennyezettebbek

Tömött – eredetileg lisztes – zsákok, fém italos dobozok tömkelege csúfítja el a 88-as főút egyik erdei bejárója melletti árkot. A vadászok sorompóval zárták le az utat, így az illegális szemetelők eddig hozták a rakományukat.

Gagyi István – elnök, Vadászkamara Vas Megyei Szervezete
„Sajnos hiába zárjuk a kaput, akkor a kapu előtt teszik le a szemetet, ha nem zárjuk, akkor beljebb az erdőben mindenféle szemét található a műanyag vödörtől a kommunális hulladékig, paláig mindent letesznek. Nem is értjük, mert sok helyre ingyen is letehető, hogy miért van ez. Nagyon sokat küszködnek ezzel a hivatásos vadászok, a vadászatra jogosultak, az erdészet.”

A vadászkamara elnöke arról panaszkodik, előfordult, hogy a jelenlétükben próbált valaki illegális rakományától az erdőben megszabadulni. Mikor azonban figyelmeztették a szabályszegésre, fenyegetőzésbe kezdett az elkövető. A vadászok hivatalos személynek számítanak, és van jogosultságuk, hogy a tetten ért illegális szemetelőket visszatartsák a helyszínen a rendőrség kiérkezéséig. A legtöbbször azonban már csak a kirakott hulladékot találják meg.

Németh Péter – elnök, Május 1 Vadásztársaság Simaság
„Nálunk elég komoly problémát okoz abból kifolyólag, hogy nagyon közel van a vadászterületünk a határhoz, és minden évben szervezünk társadalmi munkát, amikor összeszedjük a szemetet. Ilyenkor a tapasztalatok nagy többségében a lomtalanítók amit behoznak, porszívót, gépeket, szétszerelik és az értéktelen és nem felhasználható részeket pedig mind az erdőben dobják el.”

Az elnök azt mondja, a társadalmi munkában szemetet szedő vadászok sokszor gumikesztyűt húznak, hogy a hulladék tulajdonosát felfedő nyomot találjanak a kupacokban. Bár kicsit az utóbbi időben javulni látszik a helyzet, úgy érzik, szélmalomharcot folytatnak a szemetelőkkel. A mennyiségből kitűnik, általában nem a turisták számlájára írható a szabályszegés.

A 86-os főút váti leágazója is neuralgikus pontnak számat. Itt is rendszeresen újratermelődik a szemét annak ellenére, hogy például a Teszedd akcióban is megtisztítják az erdészek a területet.