MNB
MNB - 2

Hírek

A földvédelmi bizottság beszámolója a megyei közgyűlésen

2012. április 25., 17:44

Indokolt esetben vagyonosodási vizsgálatot is szükségesnek tart a zsebszerződéseket vizsgáló földvédelmi bizottság, amely a megyei közgyűlésen számolt be eddigi tevékenységéről. Javaslataikat az Országygyűlés illetékes bizottságához is eljuttatják. A megyei képviselők ezen kívül még 16 napirendet tárgyaltak - szó volt többek között az erdősítésről, a kamarai és más együttműködésekről.

A földvédelmi bizottság beszámolója a megyei közgyűlésen

Vas megye erdősültsége közel 30%. Jóval az országos átlag feletti. A mintegy 100.000 hektárból, az állami és magánterületek aránya közel 50-50%. Uniós csatlakozásunk egyik következménye, hogy országosan mintegy 1 millió hektár növénytermesztésre alkalmas területetet kell művelésből kivonni. Ezekre lehetne erdőt telepíteni a megyében például a Vasi-Hegyháton és a Kemenesháton - mondta a közgyűlésen az erdészeti igazgatóság vezetője.

Tóth Gábor, igazgató - VMK Erdészeti Igazgatóság
VISSZASZORULT AZ ERDŐTELEPÍTÉSI KEDV. tAVALY 30 HEKTÁR VOLT, SZEMBEN AZ AZELŐTTI 100-150 HEKTÁRRAL.

Idén két új erdészeti támogatás is megjelent. Több mint 20 milliárd forintra pályáztahatnak a gazdálkodók részben a Natúra 2000 területeken folytatott erdőgazdálkodási tevékenységükre, részben fiatal erdők nevelésére.

A jövőben szorosabb együttműkődést kell kialakítania a megyei iparkamarának és a megyei közgyűlésnek, mondta a kamara főtitkára. Figyelembe kell venni a gazdaságfejlesztési és területrendezési elképzelések kidolgozása során a gazdaság igényeit.

Kiss Sándor, főtitkár - VMKIK
A területfejlesztési koncepció kidolgozása a gazdaságfejlesztés nélkül ne történjen meg. A kettő egymásra épülve, erősítve jelenik meg és akkor lesz eredménye.

A közgyűlés meghallgatta a zsebszerződéseket vizsgáló bizottság helyzetelemzését és javaslatait. Elhangzott: a jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatát kezdeményezik, hogy ki lehessen szűrni a színlelt szerződéseket; az állami elővásárlások mértékének növelését javasolják, emellett a magyar gazdák kedvezményes hitelhez jutását is fontosnak tartják.