Hírek

A Föld Napja

2015. április 22., 16:29

Szombathelyen több oktatási intézményben is programot szerveztek a Föld napján. Április 22-én, minden évben, világszerte felhívják a figyelmet bolygónk természeti értékeire, azok védelmének fontosságára.

A Föld Napja

A környezettudatosságra nevelést már egészen fiatal korban el kell kezdeni - mondják a pedagógusok, ezért Szombathely tanintézményében is programokat rendeztek a Föld napja alkalmából. A Gothard Jenő Általános Iskolában szemetet szedtek a diákok.

Birkás Emma - diák,  Gothard Jenő Általános Iskola
“Ne szemeteljünk, gyűjsük a szemetet szelektíven, óvjuk a környezetünket. Vagy a szemetesbe dobjuk, vagy szelektív hulladékgyűjtőbe.”

A gyerekek a környékbeli utcákban gyűjtötték az eldobált hulladékot.

Mándl Józsefné - igazgató, Gothard Jenő Általános Iskola
“A Föld napja alkalmából úgy döntöttünk, hogy az iskolánk környékét megtisztítjuk a felesleges hulladékoktól. Ezért az osztályok külön-külön gyűjtőhelyeket felvállalva, utcákat, tereket tisztítanak meg.”  

A Neumann János Általános Iskolában pedig megrendezték a hagyományos Föld napi környezetismereti versenyt.

Horváthné Tóth Tímea - a Neumann János Általános Iskola tanítója
“A mai nap 2. osztályos gyermekeknek rendezzük, immáron 8. alkalommal a Föld napja alkalmából komplex városi versenyünket. A délután folyamán elméleti és gyakorlati feladatok megoldására kerül sor, a szelektív hulladékgyűjtés, a Föld védelmének fontosságáról szól.”

A Szűrcsapó óvodába járó gyermekek hulladékokból készítettek tárgyakat, mesefigurákat. Ez jó alkalom volt arra, hogy felevenítsék a Földdel kapcsolatos ismereteiket. Az alkotásokból kiállítás nyílt.

“Én csináltam egy nárciszt, én csináltam egy tűzoltóállomást, én csináltam egy gőzöst, én krokodilt. Egy krokodilt, jóreggeltes autót, meg pingvineket.”

Május 15-17. között rendezik meg országszerte az 5. TeSzedd önkéntes hulladékgyűjtési akciót a tiszta Magarországért, az ebben való részvételi szándékukat a szombathelyiek is jelezhetik  a  szelektalok.hu/teszedd internetes oldalon.