MNB
MNB - 2

Hírek

A felvételizőknek tartottak nyílt napot a Savaria Egyetemi Központban

2013. január 23., 17:33

A hagyományoknak megfeleleően a szombathelyi képzések mellett a Nyugat-magyarországi Egyetem teljes képzési kínálata bemutatkozott Soprontól Székesfehérváron át Mosonmagyaróvárig.

A felvételizőknek tartottak nyílt napot a Savaria Egyetemi Központban

Középiskolás érdeklődőkkel telt meg az egyetemi központ aulája a nyílt napon. A legtöbben már határozott elképzelésekkel érkeztek.

Földes Dániel
Fő célom, az egyik az a sportzservező szak, de mellette továbbra is szeretnék sportolni.

Sulics Renáta
Engem leginkább az ének-zene és a közgazdász érdekel, és úgy érzem, hogy pénzügyileg is itt nem olyan magas, mint máshol.

A diákok a Nyugat-magyarországi Egyetem 6 városban folyó valamennyi képzéséről érdeklődhettek.

Gaspari Gábor irodavezető, Szolgáltató és Kommunikációs iroda, SEK
Ezt a széttagoltságot nehéz bejárni az érdeklődőknek és főleg a nyugat-magyarországi egyetemnek van egy erős zalai irányultsága, és egy kicsit közelebb hozzuk ehhez a régióhoz az egyetem 10 karát, valamennyi képzését, ezért találkozik Szhelyen a SEK-en találkozik mind a 10 kar az egyetem iránt érdeklődőkkel.

A végleges felvételi tájékoztató várhatóan február elején jelenik meg, de a ponthatárokat már ismerik a diákok. A korábban az állam által nem támogatott szakokon csak a 460 pontot elérő fiatalok juthatnak be az állami finanszírozott helyekre. Ilyen a közgazdasági képzés is.

dr. Wilfing János hivatalvezető, NymE Közgazdaságtudományi Kar Dékáni Hivatal, Sopron
Az elmúlt év tapasztalatai alapján viszont azt mondhatom, hogy a vidéki egyetemekekn kevésbé voltak jellemzőek a 460 pont körüliek, ezért Sopronban mi úgy alakítottuk, hogy a kar mögött álló Sporoni Felsőoktatásért Alapítvány ösztöndíj alapot hozott létre, és támogatta a hallgatóit.

A diákhitel központban arra számítanak, hogy a magas ponthatárok miatt sokan csak az önköltséges helyekre tudnak bejutni a legnépszerűbb szakokon.

Márkus Attila
Erre a 16 képzésre jelentkezett nagyjából a tavalyi jelentkezőknek a fele, tehát én azt feltételezem, hogy mindenképpen maradnak. Ez a diákhitel 2 szempontjából érdekes, hiszen ott kizárólag az önkötséges hallgatók játzsanak, ők vehetik fel a diákhitel 2-t, a diákhitel1-nél nincs változás.

Szombathelyen közel 30 szakon indul alap- és több mint 20 szakon mesterképzés szeptemberben. A legnagyobb változásra azok számíthatnak, akik tanári pályára készülnek.

Kiss Viktória
A pedagógia iránt érdeklődnék, de hogy pontosan milyen irányban azt még nem tudom.

Ferincz Eszter
Most fogok érettségizni, és ez a Sopron, Győr, ez a tanítóképző, gyógypedagógia szakirány érdekelne mindenképp.

2013-tól újra osztatlan és kétszakos lesz a tanárképzés. A diákok 45 -féle szakpár közül választhatnak. Újdonság lesz a kétéves kommunikációs felsőoktatási szakképzés. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy az idén március 1-jéig adhatják be jelentkezési lapjukat a fiatalok, és  mindenkit arra kértek, válasszák az elektronikus formát.