Hírek

A FÉHE munkatársai szedték a szemetet a Gayer-parkban

2020. május 19., 19:04

A SZOMPARK-nak segítenek be ezzel a tevékenységgel.

A FÉHE munkatársai szedték a szemetet a Gayer-parkban

Azt mondják, hogy a lakosság is értékeli a tisztaságot, amit maguk után hagynak - ezért érzik hasznosnak azt, amit csinálnak.

Horváth Tibor István
“Elvégeztem a parkgondozást, és általában szoktunk szemétszedéssel foglalkozni, meg parkgondozásokkal. - Szereti a munkáját? - Igen, meg is becsüljük!”

Nem lehet tudni, ki hagyta el ezt a sok szemetet a városban, ennek ellenére a FÉHE több olyan jelzést kapott már, amelyben a hajléktalanokat hibáztatják.

Németh Klára – ügyvezető igazgató, Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Kft.
“Pár héttel ezelőtt egy közösségi oldalon fogalmaztuk meg a véleményünket, ugyanis nagyon sokszor azt tapasztaljuk, hogy ha szemetet találunk a városban, azt a hajléktalan ügyfelek kerülnek célkeresztbe, hogy ők dobják el a szemetet, ez sajnos nem igaz, vagy részben igaz, mert a szemét azért kerül a földre, mert a lakók, az itt élők ledobják, nagyon fontos nekünk az, hogy próbáljuk tisztává varázsolni a környzetünket.”

A közfoglalkoztatás egy része erre épül az intézménynél, emellett egy innovatív program is zajlik náluk már négy éve: önkéntes szemétszedési akciót szerveznek a hajléktalanoknak kéthetente. Olyan területeket céloznak meg, ahol az ezzel foglalkozó cégek ritkábban vannak jelen. A költségeket pályázati keretből finanszírozzák.

Szabó Tibor - koordinátor - Utcai Szociális Szolgálat, FÉHE
“Az az 5-6 ember, akivel elmegyünk erre a programra, ennek az időtartama olyan két óra körülbelül, ők a program végén egy maguk által választott hamburgert, pizzát, bármit, amit szeretnének, választhatnak, és a programba bele van tervezve ennek a költsége.”

Egy-egy alkalommal mintegy 30 zsák szemét gyűlik össze, ez mind a szombathelyi hulladékkezlő telephelyére kerül. Az önkéntesek várják a lakossági bejelentéseket is. A tervek szerint jövő hét elején a Parkerdőben szedik a szemetet.