Hírek

A februári közgyűlést értékelték a pártok

2015. február 27., 17:59

Elfogadták a város idei költségvetését és a Szent Márton Köpenye Szociális Programot a csütörtöki, maratoni hosszúságúra sikeredett közgyűlésen - erről a két témáról esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken délelőtt. A következő közgyűlést április 16-án tartják.

A februári közgyűlést értékelték a pártok

Czeglédy Csaba állításaira reagálva a Jobbik tagjai kijelentették: pártjuknak semmi köze sincsen semmilyen diktatúrához, és bocsánatkérésre szólították fel a baloldal frakcióvezetőjét. Balassa Péter támogathatónak tartja a Szent Márton Köpenye Szociális Programot, de megjegyezte: a Fidesz-kormánynak köszönhető, hogy egyre több a rászoruló az országban. Üdvözölte a Civil Cselekvési Tervet, amelybe az ő javaslata alapján kerültek be a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezetek. A költségvetést nem szavazta meg, indolása szerint ugyanis nincs mozgástere a városnak, és több jelentős tétel nem is szerepel benne. Ugyanakkor lenne még honnan spórolni, például az autóbeszerzések esetében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal költözése kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kőszegi utcai épület felújításának költségei és a bérleti díjból várható bevételek között nincs nagy különbség. Úgy véli, hiba volt újabb haladékot adni a zanati kerékpárút építőjének. Felháborítónak nevezte, hogy ezentúl kéthavonta lesz közgyűlés.

Lendvai Ferenc a költségvetés kapcsán pozitívumként említette, hogy nem lesz adóemelés, se új adónem, és a város képes hitelfelvétel nélkül megoldani ezt az évet. Hozzátette: próbálták arányosan csökkenteni a támogatást minden területen. A szociális program komplex, jól kidolgozott anyag, amely hosszú évekre meghatározza a város szociális rendszerét - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Önálló cégben üzemeltetik az uszodát, és abban bíznak, hogy a felújítást követően alacsonyabbak lesznek a fenntartási költségek. 99 százalék esély van rá, hogy 2016 szeptemberéig megépül a zanati kerékpárút - emlékeztetett Lendvai Ferenc. Cáfolta, hogy ezentúl kéthavonta lesz csak közgyűlés, eseti döntés, hogy márciusban nem tartanak. Idén legalább kilenc alkalommal ül össze a képviselő testület - tette hozzá.

A szociális programot nem lehet a költségvetés nélkül értelmezni, hiszen ez a terület mínusz százmillió forinttal az egyik vesztese az idei büdzsének - mondta Nemény András. A baloldali képviselő szerint az, hogy ötszázmillió forinttal kevesebb forrást kap a város a központi költségvetésből, az Orbán-kormány önkormányzatokat elsorvasztó törekvését jelzi. Emlékeztetett: nem szerepel a büdzsében a szimfonikus zenekarnál feltárt hiányhoz, a Savaria Fórum-perhez és az uszoda fenntartásához kapcsolódó plusz kiadás. Szuhai Viktor szakmaiatlannak tartja a karnevál időpontjáról szóló döntést, augusztus utolsó hétvégéjén ugyanis már évnyitókra készülnek a családok és turisták sem jönnek olyan nagy számban. A képviselő hangsúlyozta: Szombathely legnagyobb rendezvényéről van szó, ehhez képest jelenleg nincs szervező, csak kapkodás, fejetlenség és értelmetlen döntések.

Az év legfontosabb döntése a költségvetés elfogadása - mondta Molnár Miklós. A költségvetésért felelős alpolgármester szerint év közben még jelentősen módosulhat a büdzsé, de azt látni kell, hogy a központi források csökkenése és az előző évi fejlesztési hiány közel egymilliárd forintot jelent. Fő törekvésük a költségvetési egyensúly fenntartása. Mint mondta, új adót most nem vezettek be, de a jövőben érdemes lenne megvizsgálni a használaton kívüli ingatlanok és a nem életvitelszerűen lakott lakások után fizetendő közteher lehetőségét. A NAV költözése szerinte egy megtérülő beruházás, és akár mintaprojekt is lehet a SZOVÁ-nál. A buszmenetrend változásairól szólva kiemelte: alapos felmérés után döntöttek a 10H és a 8H járatok bevezetéséről, hiszen az EPCOS költözése miatt több száz dolgozó közlekedését kell megoldni a Csaba utcai telephelyre.