Hírek

A doni hősökre emlékeztek

2020. január 13., 14:26

77 évvel ezelőtt, 1943. január 12-én vette kezdetét a doni áttörés, amely a magyar hadtörténet legnagyobb tragédiájához vezetett. A 2. magyar hadsereg csaknem fele, 100 ezer katona veszett oda a Vörös Hadsereg támadása következtében. A katasztrófáról Szombathelyen is megemlékeztek, hagyományosan a Martineum udvarán álló pápai keresztnél tisztelegetek a hősi halottak előtt.

A doni hősökre emlékeztek

"Jókedvvel, bőséggel."

A Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót, majd Nemény András mondott emlékbeszédet. A polgármester felidézte személyes emlékeit: nagyapja megjárta a Don-kanyart, és sokat mesélt unokáinak az átélt borzalmakról. 77 év elteltével már felelősök sem élnek, csak a tanulság és az emlékezés marad - mondta.

Nemény András - polgármester
"Több mint 3300 Vas megyei, szombathelyi családnak csak az értelmetlen veszteség érzése maradt, és a bizonytalanság, hogy valahol a távokban nyugszik egy szeretett fiú, testvér, édesapa. Hősök ők vagy áldozatok? Ezt a kérdést szokták leggyakrabban feltenni. Nem kell választani. Mindkettő igaz lehet egyszerre."

Kevés túlélő maradt. A százéves Józsi bácsi a körmendi zászlóalj tagjaként járta meg a keleti front poklát.

Szimedli József
"Storozsje községnél az oroiszok támadást indítottak ellenünk. Fel kellett adni a községet, kivontak minket, és áttettek minket a Don-kanyar másik oldalára, és Deviza községhez, ott lett a téli beásása a zászlóaljnak."

Az emlékezők egy szál fehér rózsát és mécsest helyeztek el a pápai keresztnél, a város és a megye vezetői, a Recski Szövetség tagjai, túlélők, rokonaik, középiskolás diákok rótták le kegyeletüket. Nem szabad, hogy a hősök emléke a homályba vesszen, ezért az évforduló minden esztendőben a tisztelet napja Szombathelyen is - hangzott el.

Kövér István - elnök, Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete
"Hazafias kötelessége minden magyarnak, hiszen akik oda elmentek parancsszóra, a hazáért harcoltak, és nagyon sokan adták érte életüket."

Az ünnepség a Kálvária templomban folytatódott. A Vas Megyei Közgyűlés elnöke idézte fel a 77 évvel ezelőtti történéseket és azok szombathelyi vonatkozását.

Majthényi László - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"A szombathelyi 3. hadtest szinte egész Nyugat-Magyarországot jelölte. Szhelyen kívül Győr, Nagykanizsa, Szabadka, Sopron, Léva, Veszprém, Kőpszeg és Körmend is jelentős erőket állítottak ki a 3. hadtest legénysége közé."

A hősi halált halt katonák emlékére Székely János megyéspüspök celebrált szentmisét.