MNB
MNB - 2

Hírek

A cipőgyári tűzvészre emlékeztek

2017. július 19., 15:53

A Sabaria Cipőgyár kísérleti műhelyében harminc évvel ezelőtt keletkezett tűzre emlékeztek a Katonatörténeti kiállítás helyszínén hétfőn. Az előadásokon  a tűzoltásban és a mentésben részt vevők idézték fel emlékeiket az 1987-es tűzről.

A cipőgyári tűzvészre emlékeztek

Több mint száz ember munkahelye lett a lángok martaléka 1987. július 17-én, amikor a Sabaria Cipőgyár kísérleti műhelyében tűz ütött ki. Hogy mi okozta a katasztrófát, az azóta sem derült ki, arra viszont többen emlékeznek, hogy a lángokat 20-25 km-ről is látni lehetett. Az oltás péntek estétől vasárnap hajnalig tartott. Erre emlékeztek a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendezvényén. A történtek pontos felidézésében az igazgatóságon őrzött eseménynapló is segítségére volt az előadóknak.

Egyed László - szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Ez egy kronológiai felsorolásban történő adatok rögzítése, ahol rádióforgalmazásban a beavatkozó egységek visszajelzéséből rögzített az egykori ügyeletes, és ebből tuljadonképpen percnyi pontossággal fel tudjuk idézni azt a teljes eseménysort, ami ott a cipőgyári tűzesetnél történt 1987-ben."

Czika László tudósítóként  fényképeken örökítette meg a tűzesetet.

Czika László
"Itt tudtam emberi arcokat fényképezni. Olyan arcokat, akik önzetlenül mentették a közvagyont végül is, mert ugye egy állami cég volt, és mentették a saját munkahelyüket."

Négy tűzoltó és négy dolgozó sérült meg a lángokban. Puskás Tivadar akkor mentőorvosként segített az ellátásukban.

Puskás Tivadar - polgármester
"Jó volt előkeresni azokat a régi dokumentumokat, amik akkor készültek, jó volt elolvasni, amit akkor írtunk. Jó találkozni most a régi bajtársakkal, akikkel akkor ott vállvetve harcoltunk."

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság folytatja a megemlékező sorozatát: a tervek közt szerepel az 1984-es nagy mentési gyakorlat vagy az 1990-es oladi lakásrobbanás felidézése is.