MNB - 2
MNB

Hírek

A börtönviszonyokkal ismerkedtek a Brenner-iskola diákjai

2016. április 19., 17:23

A börtönben tévé ugyan van, de nincs internet, és a közösségi oldalak sem elérhetők - ami egy mai fiatalnak nagyon hiányozna az életéből. Többek között ezért sem érdemes bűncselekményt elkövetni. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka 8. osztályosoknak tartott rendhagyó osztályfőnöki órákat a Brenner-iskolában.

A börtönviszonyokkal ismerkedtek a Brenner-iskola diákjai

"Mondjátok, milyen jó a fogvatartottaknak. Pihen, tévét néz, főznek, mosnak rá, de gondoljatok bele, hogy milyen áron! és milyen környezetben!"

A börtönben a legnagyobb büntetés a szabadság megvonása. A fogvatartottak hétköznapjait szigorú szabályok, és napirend határozza meg. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka beszélt a börtönéletről, és a falak mögötti munkáról a fiataloknak.

Tóth Tamás Tibor parancsnok, Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
Az, hogy a börtönről mutatunk néhány képet, az nem érinti meg őket, de a hiányérzet, a mobiltelefon, a közösségi portálok, a délutáni elfoglaltságok, a barátok, a szabadidő, a sport, minden, amit szeretnek. Ennek az elvesztése milyen sivárrá teszi az életüket.

A dandártábornok "Amiről senki sem álmodik" című bűnmegelőzési előadása számos tanulsággal is szolgált a diákok számára.

Bánhegyi Marcell
A börtön nem olyan jó dolog, mint kívülről, hogy nem kell csinálni semmit, mert dolgoznak és tanulnak, meg törődnek az emberrel, azt nem tudtam, hogy ennyire törődnek.

Nárai Bendegúz
Meggondoltan kell minden helyzetben cselekedni, és ahogy az előadásban is mondták, hogy legalább 21-ig elszámolni, mielőtt bármit teszünk, hisz akárcsak egy diákcsíny is komoly következménnyel végződhet.

A diákok megtudták, ha például elveszik társuk tízóraiját, az csoportos rablás is lehet, ami több éves szabadságvesztéssel sújthat. Az erőszakos bűncselekményeknél a büntethetőség alsó korhatára pedig 12 év.

Englert Zsolt igazgató, Brenner János Általános Iskola és Gimnázium
A mi meghívásunkat megelőzte már a bv. és a szombathelyi egyházmegye megállapodása, ami azt tartalmazta, hogy bűnmegelőzési célú előadásokat tartsanak, ami a gyerekeink fejlődése érdekében hasznos. Ennek az egyik része volt ez a két előadás.

A büntetés-végrehajtási intézet és az egyházmegye megállapodásának köszönhetően a bűnmegelőzési előadássorozat a jövőben is folytatódik.