Hírek

IX. Sajtófotó Kiállítás

2019. március 18., 13:13

Március 15. a szabad sajtó napja, az alkalomból kilencedik alkalommal nyílt fotókiállítás a sportházban. Az idei pályázatra 136 kép érkezett, négy kategóriában hirdettek győztest.

IX. Sajtófotó Kiállítás

A sajtófotó készítői művészek, akik megörökítik a történéseket, és abban a pillanatban át is adják az örökkévalóságnak - mondta a megnyitón Puskás Tivadar polgármester. 19 alkotó küldte el képeit az idei pályázatra, a legjobb 60 fotót állították ki.

Benkő Sándor - fotóriporter, zsűrielnök
"A szubjektív értékelésnél azt néztük, hogy melyik az a kép, amelyik eredeti ötletet tartalmaz, különleges látásmódot, különleges megoldást."

Hír kategóriában Szendi Péter Vásározók és (49:53) Unger Tamás Néző című képe kapott megosztott első díjat. (50:09, 58:40) Kultúra-művészet kategóriában Nagy Zoltán Galaktikus titok című fotóját ítélték legjobbnak. (50:41) A sport témájú képek között Nagy Jácint Csak egy karnyújtásnyira és (50:27) Bonyhádi Zoltán Vasemberek diadala című felvétele nyert.

Bonyhádi Zoltán - fotóriporter
"A Csónakázó-tónak az újabbik hídjánál, oda át kellett sietni, és a következő rajtot azt már onnan vártam, és szemből, kicsit szembefényesen, azért is csillog így a víz, így sikerült elkészíteni."

Városkép kategóriában a Szombathelyi Televízió munkatársa, Németh Richárd győzött Emlékmű újragondolva című képével. A sajtófotó pályázat és kiállítás Angyal László ötlete alapján indult útjára 2011-ben. (51:05) Családja díjat alapított a tavaly elhunyt újságíró emlékére, amit idén Szendi Péter vehetett át. A Vas Népe fotóriportere hosszú éveken át dolgozott együtt Angyal Lászlóval a megyei lapnál.

Szendi Péter - fotóriporter
"Egy alap dolgot tanultam meg tőle, ami a sajtófotózásban és a sajtómunkában nagyon fontos. Azt, hogy nincs elveszett téma, nincs olyan, hogy egy munkát nem tudok megcsinálni, és addig nyúztuk, hajtottuk, amíg az el nem lett készítve."

A sajtófotó-kiállítás április 7-ig tekinthető meg a sportházban.