Hírek

80 ezer fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a világon

2020. február 25., 15:59

A gyorsan terjedő, lázzal és tüdőgyulladással járó betegség már 12 európai országban is szedi áldozatait. Olaszországban péntektől hétfőig több mint 200-an betegedtek meg, hatan pedig életüket vesztették. A vírus már Ausztriában és Horvátországban is megjelent. A Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldala szerint Magyarországon nincs fertőzött.

80 ezer fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a világon

Az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan frissülő térképén jól látszik, hogy a koronavírus gócpontjának tartott kínai Wuhan városából már a világ számos országába eljutott a fertőzés. A legtöbb megbetegedést és halálozást Kínában okozta, Olaszország viszont néhány nap alatt a lista negyedik helyére került. Ott kedden kora délutánig 232 betegnél igazolták a koronavírus fertőzést. Több tartományban is drasztikus korlátozásokat vezettek be a hatóságok. A részletekről híradónknak a szombathelyi származású Horváth Lilla számolt be, aki 2006-tól él Udinében.

Horváth Lilla
„Egy kicsit pánikhangulat uralkodik most Udinében. Tegnap kíváncsiságból végigjártam azokat a boltokat, ahol általában vásárolni szoktam. A tésztatermékek, konzervek, fagyasztott áruk, kézfertőtlenítők, maszkok – nyoma sincs. Már a gyógyszertárakban sem lehet beszerezni. Igazából szombat reggel kezdődött a pánikhangulat. Vasárnap az egészségügyi minisztérium kiadott egy közleményt, miszerint az iskolákat továbbra is zárva tartják.”

Két tartományban az iskolák farsangi szünetét március elsejéig meghosszabbították, nem nyitnak ki a szórakozóhelyek, nem tartják meg a miséket, a temetések is csak szűk körben történhetnek, és a nagy múltú Velencei karnevált is megszakították. Olaszországban február 25-ig 6-an vesztették életüket koronavírus fertőzés miatt, olyan idős emberek, akiknek más egészségügyi problémájuk is volt. A futball Európa Liga mérkőzéseit közönség nélkül játsszák. A soproni női kosárlabdacsapat pedig lefújta az olasz Schio elleni meccsét, pedig Szlovéniában játszották volna. Hétfőn a mentők egy indiai származású vendégmunkást szállítottak a zalaegerszegi kórházba koronavírus-fertőzés gyanúja miatt. A kórház közleményt adott ki: a férfi tüneteit nem az új vírus okozta.