Hírek

70 éve avatták szentté IV. Béla királyunk lányát, Margitot

2013. január 16., 18:17

Ünnepéhez közeledve három napos triduumot, azaz lelkinapot rendeznek a Szent Márton Plébánián. Idén a szent Veszprémben őrzött ereklyéje is látható Szombathelyen. Imaórákat tartanak, felolvassák a szent legendáját, és misztériumjátékot mutatnak be.

70 éve avatták szentté IV. Béla királyunk lányát, Margitot

Margit, 1242-ben született. A tatároktól való félelem miatt IV. Béla király és felesége a gyermeküket Istennek ajánlották. 3 évesen került a veszprémi domonkos apácákhoz. Később a Nyulak-szigetén lévő kolostorban élt, amelyet apja építtetett. Itt halt meg 1270. január 18-án.

Schauermann János, plébános - Szent Márton Plébánia
Szent Margit példa az alázatával, az egyszerűségével, a Jóistenre való hagyatkozásával, és az imádságban.

Halálának napjához közeledve 3 napos triduumot, azaz lelkinapot tartanak a Szent Márton Plébánián. Az egykori domonkos kolostor oratóriumában kihelyezték a szent ereklyéjét, amelyet a veszprémi Szent Margit Plébániatemplomban őriznek. Abból az apropóból érkezett Szombathelyre az ereklye, hogy 70 éve, azaz 1943-ban emelte a szentek sorába Margitot XII. Pius pápa.

Zágorhidi Czigány Balázs, történész
Érdekes, hogy Margit, aki a magyar történelem válságos időszakában született, a tatárjárás idején, éppen egy válságos időszakban, a II. világháború idején avatták szentté. Tisztelete folyamatos volt Magyarországon.

Margit szentté avatásához kötődő tárlat is nyílt a Szent Márton Látogatóközpontban. Szombathelyen a 17. század óta él Szent Margit tisztelete.

Magyar Sándorné, titkár - Domonkos Kör Alapítvány
A domonkos szerzetes kolostorokban Margit zsolozsmáját imádkozhatják. Később a miseszándékot az ő ünnepén szintén végezhették. Ez Szombathelyen oda vezetett, hogy az 1600-as évektől Margit névnap kapcsán 3 napos lelkigyakorlatot rendezünk.

A szent ereklyéje csütörtökön még itt lesz Szombathelyen. A különböző csoportok által tartott imaórákhoz bárki csatlakozhat. Pénteken a cserkészek mutatnak be misztériumjátékot és a kőszegi domonkos nővérek tartanak elmélkedést.