MNB - 2
MNB

Hírek

500 éves a reformáció

2016. április 30., 15:54

Ünnepi istentiszteletet és konferenciát tartottak a Szombathelyi Evangélikus Egyházközségben. Tízéves fennállásáról emlékezett meg a gyülekezet férfiköre, de a résztvevők megtárgyalták a 2017-es évre tervezett eseményeket is. A hívek a reformáció ötszázadik évfordulójára készülnek, ez alkalomból a jubileum kormánybiztosa is a városba látogatott.

500 éves a reformáció

1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, ezzel kezdődött a reformáció, amelynek 2017-ben lesz az 500. évfordulója.

Hafenscher Károly - kormánybiztos
“A reformáció oly sok értéket teremtett akár a kultúrában, akár az egyéni és családi élet szempontjából, akár a gazdasági életben. A modellek adottak,  most nekünk kell letenni a névjegykártyánkat, mit jelent 2016-17-ben megújulni.”

A jubileumi évben 1,1 milliárd forint jut a Reformáció Emlébizottság programjainak támogatására, melyek közül az ifjúságot érintő események elsőséget élveznek, emellett kiemelet figyelmet fordítanak a regionális, illetve a határon túli magyar közösségek rendezvényeire is.

A programokért felelős kormánybiztos a szombathelyi egyházközségben is beszámolt a tervekről. Együtt ünnepelt a gyülekezet férfikörével, mely éppen tíz éve alakult meg, jelenleg negyven tagot számlál.

Tóth Sándor - elnök, Szombathelyi Evangélikus Férfikör
“Az év végi összejövetelünkön az ifjúsági körből négy fiatal testvérünk csatlakozott hozzánk, ami biztosíték arra, hogy a férfikör nem fog kihalni Szombathelyen. Jelenleg az országban 23 helyen van férfikör. Ez magáért beszél, mert az elmúlt 10 évben egyetlenegy missziós ágazat sem fejlődött ilyen komolyan. ”

A kör tagjai részt vállaltak a templom környezetének rendbetételében, az Evangélikus Diakóniai Központ és a Reményik-iskola megújulásában is. Évente 2300 óra önkéntes munkát végeznek.