Hírek

5. Vas Megyei Tűzoltó Találkozó

2019. október 08., 13:58

Tűzoltók vették birtokba a Fő teret szombaton: az 5. Vas Megyei Tűzoltó Találkozó résztvevői bemutatókkal, gyermekeknek szóló programokkal várták a szombathelyieket. A rendezvény keretében felszenteltek egy Szent Flórián-szobrot is, amelyet ünnepi menetben vittek végső helyére, a Székesegyházba.

5. Vas Megyei Tűzoltó Találkozó

5. alkalommal népesítették be Szombathely Fő terét a megye hivatásos, létesítményi, önkormányzati és önkéntes tűzoltói. Mintegy 400-an sorakoztak fel a Szentháromság-szobor tövében, ahol többen is üdvözölték az összetartozást jelképező találkozót.

Bognár Balázs - igazgató, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Az az összetartozás, amit sugároz az előttem lévő tűzoltó társadalom, az egyedülálló. Ez Vas megye erőssége is egyben. Azt sugallja, azt mutatja meg, hogy Vas megyében számosságban sokan vannak olyan tűzoltók, akikre a megye tiszteletreméltó közössége az év bármely napján, bármely kársesemény kapcsán bátran támaszkodhat. 02:26

Az elmúlt 5 évben több mint 2 ezer szabadtéri tüzet kellett eloltani, ezek egynegyedében az önkormányzati tűzoltók, 1300 esetben pedig az önkéntesek segítették a hivatásosokat. A mindennapi munkát és a szakszerű beavatkozást pályázati források is támogatták: 300 millió forintot nyertek ingatlan-, 600 milliót pedig eszközfejlesztésre.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke arra utalt, hogy a jövőben - a dozmati tározó megépülésének köszönhetően - kevesebb árvízvédelmi feladata lesz a tűzoltóknak.

Köszönetet mondott a tűzoltók áldozatkész munkájáért Harangozó Bertalan, a megyei védelmi bizottság elnöke, és a szombathelyi polgármester is.

Puskás Tivadar - polgármester
Egy közösség számára biztonság kell, és e biztonság mellett az összetartozás, az együtt tevékenykedés, ami eszünkbe jut. 09:26

A felsorakozott tűzoltók előtt felszentelték Szent Flórián szobrát, amely a Székesegyházba került, az egyesületek pedig ennek kicsinyített mását vehették át. A megnyitó után bárki megnézhette a tűzoltók mintegy 40 gépjármű-fecskendőjét. A peresznyeiek csörlővel felszerelt autójukat hozták magukkal.  

Orbán Gyula parancsnok, Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Peresznye
A peresznyei tűzoltó egység most hál’ isten fel van szerelve olyan eszközökkel, hogy be tudunk avatkozni komolyabb tűzeseteknél, van a gépkocsinkban víz, tehát tiszta vizet tudunk szállítani, 05:26 alapjában véve Szhelyhez tartozunk 05:29 de jobban a csepregi térség területére kapunk riasztást. 05:33

A téren a gyerekeket is változatos programok várták.

Kipróbálhatják a légzőkészüléket. A füstsátorba be tudnak menni, megnézni, milyen, amikor a füsttel teli helyiségben kell közlekedni, ...Vegyél egy nagy levegőt. Oké? 00:55

A gyerekek szívesen vállalkoztak rá, hogy átéljék, amit a tűzoltók egy füsttel teli épületben.

Laki Boglárka
Egy kicsit féltem, mert füst volt…

Németh Olivér
Igazából nem láttam semmit, de jó élmény volt a füstben lenni. - Kaptál levegőt? - Kaptam. 02:45

A tűzoltók erejére, állóképességére éles helyzetekben és a gyakorlatokon egyaránt szükség van. Játékos formában ebből is ízelítőt kaptak a gyerekek. (Kalapáccsal üti a dobozt, vagy két nehéz bőröndöt cipel) Akik pedig teljesítették az ügyességi feladatokat, kistűzoltó fogadalmat tettek.