Hírek

30 milliós energetikai beruházással zöldült a horgászszövetség

2020. december 08., 18:55

Napelemes rendszerrel és modern klímaberendezésekkel bővült a megyei horgászszövetség vaskeresztesi központja. A csaknem 30 millió forint összértékű energetikai beruházás költségeinek felét európai uniós támogatásból finanszírozták. Most zajlik a próbaüzem, a fejlesztés révén jelentős összeget spórolhatnak a rezsiből.

 

30 milliós energetikai beruházással zöldült a horgászszövetség

2006-ban épült a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének székháza, ami az évek során rendezvénytérrel, előtetős terasszal, játszótérrel és dupla méretű tóval bővült. Régóta kiemelt cél volt az épület energetikai korszerűsítése. Többször pályáztak már eredménytelenül, tavalyi beadványuk végre sikeres lett: 14,8 millió forintot nyertek a Leader-programban, ami 50 százalékos támogatást jelent. 124 darab napelemet szereltek fel a rendezvénytér tetejére. Egy átlagos téli hónapban havi 400 ezer forint volt a gázszámla, így majdnem a felét megspórolhatják.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Nagyon jelentős anyagi megtakarításra számítunk, ami természetesen a pályázati önerőhöz szükséges is volt, tehát ez egy jól átgondolt tervezés része, hogy ebbe a beruházásba 50 százalékos támogatási intenzitás mellett úgymond belefogtunk, mert hosszú távon - tehát hosszú táv alatt értek egy 5-10 évet - ez a rendszer megtérül, és utána még kedvezőbb feltételeket biztosít az itt működő horgászturisztikai központnak, étteremnek, vendéglátóhelynek."

A napelemek 44 ezer kWh energiát termelnek évente, és közel 12 tonna szén-dioxid kibocsátást takarítanak meg, ami 545 darab elültetett fával egyenértékű.

"És 49 fokos éppen a víz, fűti fel."

Beépítettek egy új, energiatakarékos 300 literes, hőszivattyús melegvíz-tartályt. Felszereltek 8 darab nagyteljesítményű, hűtésre és fűtésre is alkalmas split klímát. A fejlesztés áprilisban kezdődött és november 30-án fejeződött be. (7:22) A támogatási program kisebb részben szolgáltatásfejlesztést is tartalmazott: 150 új széket szereztek be, amit a rendezvényeiken használnak majd.