MNB - 2
MNB

Hírek

30 éve szabadon - rendszerváltozás installáció

2020. szeptember 30., 23:37

Köztéri installációt állítottak fel a rendszerváltozás 30. évfordulója alkalmából a Március 15. téren. Az oszlop négy oldalán rövid szövegek, szemléletes fotók emlékeztetnek a sorsfordító országos és szombathelyi eseményekre.

 

30 éve szabadon - rendszerváltozás installáció

30 évvel ezelőtt vér nélküli forradalom ment végbe Magyarországon, megdőlt a Kádár-rendszer, megtartották az első szabad választást és megalakultak az önkormányzatok. Szombathely is forrongott: (22:26) letakarták a mai sportház előtt álló Lenin-szobrot, és több száz fős tömeg gyűlt össze a Fő téri tüntetésen.

Kovács Jenő - az Éhen Gyula Kör egykori elnökhelyettese
"Volt egy iszonyú boldogság a szabadság miatt, ami az előző éveket nem jellemezte. És én ezt emelném ki a maiaknak, hogy jókedvűen, szabadon élni egy csodálatos dolog, bárhol a világon, Szombathelyen is. Nem a kor miatt mondom, de tényleg a legszebb éveink voltak azok, én utána képviselő lehettem, megélhettünk olyat, amit előtte álmunkban sem gondoltunk."

Akkoriban írták, és nem olvasták a történelmet, tisztelet jár azoknak, akik tettek a változásért - mondta köszöntőjében Nemény András polgármester. Horváth Soma úgy fogalmazott: a rendszerváltozás a velünk élő történelem.

Horváth Soma - alpolgármester
"Legendák szerint a taxisok cb rádión értesítették egymást, és nagyon gyorsan több száz főt tömeg gyűlt össze erre a forradalmi momentumra."

A "30 éve szabadon" Emlékbizottság támogatásával 18 városban állítanak emlékoszlopot, ami mindenhol egy kicsit másképp néz ki a helyi sajátosságokra tekintettel. Szombathely az első állomás.

Katona Attila - történész
"Ha valahogyan összeáll a leporellóban az országos kép, arra tudnánk felhívni a figyelmet, hogy a helyi váltásoknál milyen erők milyen súllyal szerepeltek, mire helyeződött a hangsúly, mennyire volt fontos a szimnbolikus politizálás, ez az aktus nyilván az, vagy mennyire koncentráltak a reálpolitikára."

Az emlékév célja felhívni a figyelmet az akkori események világpolitikai jelentőségére. A helyi televíziók minden városban dokumentálják az emlékév eseményeit, ahogy akkoriban is követték a sorsdöntő momentumokat.

Lovass Tibor - elnök, Helyi Televíziók Országos Egyesülete
"Nekünk is fontos volt ez a fordulat, hiszen azt követően kezdhettek fejlődni a helyi tévék is. Amikor a demokrácia ránk köszöntött, a civil társadalom kezdett picit erősödni. Annak a demokráciának mi voltunk a platformjai vidéken. A helyi médium."

Az installáció mellé készül egy szóróanyag, amit minden iskolába eljuttatnak. Az oszlop október 31-ig áll a Március 15. téren.